Trofie se slávkami a červenou řepou
Ingredience
Červená řepa |
150 g |
Česnek |
2 stroužek |
Feferony |
1 ks |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
280 g |
Mušle slávky |
500 g |
Olej olivový extra panenský |
80 ml |
Pepř černý mletý |
5 g |
Petržel - nať |
10 g |
Sůl |
10 g |
-
Doba přípravy: 10 min
-
Doba vaření: 20 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Mouku, sůl a přiměřené množství vody smícháme a hněteme tak dlouho, až vznikne hladké těsto, z něj oddělujeme kousky velké asi jako lískový oříšek. Dlaní ruky je rozválíme tak, aby vznikly zakroucené trofie, uprostřed silnější a se špičatými konci. Lastury omyjeme a dáme do mísy s vodou a hrubou solí, aby se pročistily.
- Červenou řepu omyjeme a na pánvi s olejem a utřeným jedním stroužkem česneku bez jádra osmahneme 3 minuty. Slávky dobře propláchneme a dáme vařit v druhé pánvi se zbylým stroužkem česneku, pepřem a feferonkou. Jakmile se otevřou, dáme na talíř a udržujeme teplé. Ze šťávy vzniklé z vody, která byla v lasturách, vyjmeme česnek.
- V hrnci přivedeme k varu osolenou vodu a nasypeme do ní trofie. Scedíme, jakmile vyplavou na povrch, a povaříme ve šťávě ze slávek.
- Přidáme červenou řepu a po 2 minutách i mušle. Vše promícháme a ihned podáváme posypané nadrobno nasekanou petrželkou.