Provensálská bujabéza
Ingredience
Česnek |
4 stroužek |
Chilli paprička |
1 ks |
Majonéza |
125 g |
Protlak rajčatový |
1 polévková lžíce |
Sůl |
1 špetka |
Bageta |
1 ks |
Bylinky čerstvé - svazek |
1 ks |
Česnek |
3 stroužek |
Cibule |
1 ks |
Martell cognac |
2 polévková lžíce |
Mořské plody mix |
800 g |
Olej olivový |
4 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Pomerančová kůra |
1 ks |
Pórek |
1 ks |
Protlak rajčatový |
1 polévková lžíce |
Rajčata |
4 ks |
Šafrán |
1 špetka |
Sůl |
1 kávová lžička |
Víno bílé |
250 ml |
Vývar rybí |
1500 ml |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 40 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Majonézu, nakrájenou chilli papričku, nasekaný česnek, lžíci protlaku a špetku soli rozšleháme na hladkou omáčku. V misce přikryté fólií vložíme do chladničky.
- Oloupanou, na kolečka nakrájenou cibuli, pórek a česnek restujeme v hrnci na oleji doměkka, ne však do osmahnutí. Přidáme oloupaná, semínek zbavená rajčata nakrájená na kousky, rajčatový protlak a víno. Vše promícháme. Přilijeme vývar, přidáme šafrán, pomerančovou kůru, svazek bylinek, špetku soli a pepře. Pod pokličkou zvolna vaříme asi 30 minut za občasného promíchání.
- Potom odstraníme pomerančovou kůru a bylinky. Do polévky přidáme očištěné ryby nebo mořské plody s pevným masem a vaříme 5 minut. Potom přidáme ryby nebo mořské plody s křehkým masem a vaříme ještě 3 minuty.
- Nakonec polévku dochutíme koňakem, solí a pepřem.
- Bagetu nakrájíme na plátky a nasucho opečeme. Topinky potřeme připravenou omáčkou a vždy po dvou vložíme do misek. Zalijeme polévkou a ihned podáváme.