Provensálská bujabéza

Provensálská bujabéza - obrázek

Ingredience


Česnek 4 stroužek
Chilli paprička 1 ks
Majonéza 125 g
Protlak rajčatový 1 polévková lžíce
Sůl 1 špetka
Bageta 1 ks
Bylinky čerstvé - svazek 1 ks
Česnek 3 stroužek
Cibule 1 ks
Martell cognac 2 polévková lžíce
Mořské plody mix 800 g
Olej olivový 4 polévková lžíce
Pepř černý mletý 1 špetka
Pomerančová kůra 1 ks
Pórek 1 ks
Protlak rajčatový 1 polévková lžíce
Rajčata 4 ks
Šafrán 1 špetka
Sůl 1 kávová lžička
Víno bílé 250 ml
Vývar rybí 1500 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Majonézu, nakrájenou chilli papričku, nasekaný česnek, lžíci protlaku a špetku soli rozšleháme na hladkou omáčku. V misce přikryté fólií vložíme do chladničky.
  2. Oloupanou, na kolečka nakrájenou cibuli, pórek a česnek restujeme v hrnci na oleji doměkka, ne však do osmahnutí. Přidáme oloupaná, semínek zbavená rajčata nakrájená na kousky, rajčatový protlak a víno. Vše promícháme. Přilijeme vývar, přidáme šafrán, pomerančovou kůru, svazek bylinek, špetku soli a pepře. Pod pokličkou zvolna vaříme asi 30 minut za občasného promíchání.
  3. Potom odstraníme pomerančovou kůru a bylinky. Do polévky přidáme očištěné ryby nebo mořské plody s pevným masem a vaříme 5 minut. Potom přidáme ryby nebo mořské plody s křehkým masem a vaříme ještě 3 minuty.
  4. Nakonec polévku dochutíme koňakem, solí a pepřem.
  5. Bagetu nakrájíme na plátky a nasucho opečeme. Topinky potřeme připravenou omáčkou a vždy po dvou vložíme do misek. Zalijeme polévkou a ihned podáváme.