Květákový salát s vlašskými ořechy
Ingredience
Bobkový list |
1 ks |
Česnek |
2 stroužek |
Cibule |
1 ks |
Citronová šťáva |
80 ml |
Cukr krupice |
0.5 kávová lžička |
Koriandr čerstvý |
1 g |
Květák |
800 g |
Nakládaný zelený pepř |
2 g |
Ocet kvasný lihový |
40 ml |
Olej olivový |
160 ml |
Ořechy vlašské |
50 g |
Pepř černý mletý |
3 g |
Sůl |
8 g |
Tymián sušený |
1 špetka |
Víno bílé |
2 dl |
Voda pitná |
1 l |
Vývar zeleninový |
80 ml |
-
Doba přípravy: 25 min
-
Doba vaření: 15 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Červenou cibuli nakrájíme na kolečka a zalijeme polovinou citronové šťávy, přikryjeme a necháme odležet. Mezitím dobře opereme a očistíme květák, rozebereme ho na růžičky a vhodíme do vroucí vody s bobkovým listem. Vaříme asi 10 minut tak, aby úplně nezměkl. Po vyjmutí necháme okapat, ale vývar ponecháme.
- Zbylou citronovou šťávu a víno necháme přejít varem v litru vody, přidáme 5g soli, koriandr, česnek, tymián a zelený pepř a vše povaříme ještě 5 minut a zcedíme.
- Mezitím připravíme dresink: smícháme ocet a šťávu, kterou pustila cibule, 4 polévkové lžíce vývaru z květáku, cukr, pepř, sůl a nakonec po troškách olej. Metlou šleháme, dokud se vše nepropojí. V hlubší míse promícháme okapaný květák s cibulí, zalijeme vývarem z koření a nakonec přelijeme dresinkem. Na závěr posypeme nasekanými ořechy. Můžeme podávat vlažný nebo studený.