Květákový salát s vlašskými ořechy

Ingredience


Bobkový list 1 ks
Česnek 2 stroužek
Cibule 1 ks
Citronová šťáva 80 ml
Cukr krupice 0.5 kávová lžička
Koriandr čerstvý 1 g
Květák 800 g
Nakládaný zelený pepř 2 g
Ocet kvasný lihový 40 ml
Olej olivový 160 ml
Ořechy vlašské 50 g
Pepř černý mletý 3 g
Sůl 8 g
Tymián sušený 1 špetka
Víno bílé 2 dl
Voda pitná 1 l
Vývar zeleninový 80 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Červenou cibuli nakrájíme na kolečka a zalijeme polovinou citronové šťávy, přikryjeme a necháme odležet. Mezitím dobře opereme a očistíme květák, rozebereme ho na růžičky a vhodíme do vroucí vody s bobkovým listem. Vaříme asi 10 minut tak, aby úplně nezměkl. Po vyjmutí necháme okapat, ale vývar ponecháme.
  2. Zbylou citronovou šťávu a víno necháme přejít varem v litru vody, přidáme 5g soli, koriandr, česnek, tymián a zelený pepř a vše povaříme ještě 5 minut a zcedíme.
  3. Mezitím připravíme dresink: smícháme ocet a šťávu, kterou pustila cibule, 4 polévkové lžíce vývaru z květáku, cukr, pepř, sůl a nakonec po troškách olej. Metlou šleháme, dokud se vše nepropojí. V hlubší míse promícháme okapaný květák s cibulí, zalijeme vývarem z koření a nakonec přelijeme dresinkem. Na závěr posypeme nasekanými ořechy. Můžeme podávat vlažný nebo studený.