Skopová kýta na divoko
Ingredience
Bobkový list |
1 ks |
Celer bulvový |
50 g |
Cibule |
100 g |
Hovězí lůj |
100 g |
Jalovec |
5 ks |
Knedlík kynutý |
1 ks |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
40 g |
Mrkev kořen |
50 g |
Nové koření celé |
5 ks |
Pepř černý celý |
4 ks |
Petržel kořen |
50 g |
Saturejka |
2 špetka |
Skopová kýta |
600 g |
Slanina vepřová |
50 g |
Sůl |
1 kávová lžička |
Zakysaná smetana |
300 ml |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 120 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Maso bez kosti prošpikujeme slaninou, v hrnci rozpustíme lůj a maso na něm zprudka opečeme. Maso na chvíli vyndáme a na horkém loji orestujeme nahrubo nastrouhanou mrkev, celer, cibuli a petržel. Vrátíme maso do hrnce, osolíme, opepříme, okořeníme saturejkou, kmínem, jalovcem, novým kořením a bobkovým listem. Podlijeme vodou a dusíme nejméně hodinu. Vše přendáme do pekáčku, ve smetaně rozmícháme mouku, přilijeme k masu, podlijeme a pečeme ještě hodinu. Podle potřeby podléváme a maso potíráme vypečeným tukem.
- Upečené maso naporcujeme, omáčku přecedíme, nebo ji necháme nepřecezenou.
- Podáváme s knedlíkem.