Nadívaný králík po auverňsku
Ingredience
Bobkový list |
5 g |
Celer - nať |
10 g |
Cibule |
120 g |
Koňak Armaňak |
100 ml |
Králičí maso |
1500 g |
Ovarové ramínko vařené |
150 g |
Pepř černý mletý |
2 špetka |
Petržel kudrnka |
10 g |
Prejt |
200 g |
Rajčata |
240 g |
Šalotka |
50 g |
Sůl |
2 špetka |
Šunka od kosti |
100 g |
Tymián čerstvý |
5 g |
Vejce slepičí |
1 ks |
Víno červené |
750 ml |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 120 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Králíka omyjeme, vyjmeme játra, z kterých odstraníme žluč.
- Játra pokrájíme na drobné kousky a smícháme s prejtem, dobře promícháme a zprudka orestujeme na rozpáleném oleji.
- Bobkový list na jemno nakrájíme, přimícháme k pokrájenému ovaru, přisypeme pokrájenou šunku, šalotku i cibuli. Vše necháme opět orestovat.
- Dochutíme tymiánem a pepřem. Přilijeme koňak, přidáme vejce a dobře promícháme.
- Takto připravenou nádivkou naplníme králíka a maso sešijeme.
- Králíka zprudka osmahneme na rozpáleném oleji, přidáme koření a víno a přivedeme k varu.
- Poté králíka přendáme i s omáčkou do zapékací nádoby a necháme péct 120 minut při 180 °C. Pekáč zakryjeme pečícím papírem.
- 20 minut před závěrem pečení přidáme k masu oloupaná a nakrojená rajčata.
- Maso servírujeme ihned, dokud je dost teplé.