Consommé s celestýnskými nudlemi

Ingredience


Máslo čerstvé 0.5 polévková lžíce
Mléko plnotučné 2.5 dl
Mouka pšeničná hladká T 650 100 g
Olej slunečnicový 2 polévková lžíce
Petržel - nať 1 polévková lžíce
Sůl 0.5 kávová lžička
Vaječný žloutek slepičí 2 ks
Bobkový list 1 ks
Celer bulvový 200 g
Česnek 1 ks
Chilli paprička 1 ks
Cibule 1 ks
Cibule lahůdková 2 ks
Hovězí maso přední 800 g
Mrkev kořen 1 ks
Nakládaný zelený pepř 1 polévková lžíce
Petržel kořen 200 g
Petržel - nať 1 polévková lžíce
Pórek 1 ks
Rajčata 2 ks
Sůl 1 kávová lžička
Vejce slepičí 1 ks
Voda pitná 1.5 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Připravíme těsto na celestýnské nudle.
  2. Z omyté zelené petrželky setřepeme vodu a drobně ji nakrájíme. Do mísy dáme 100 g hladké mouky, 2 žloutky, 1/2 lžičky soli, 1/2 lžíce rozpuštěného másla, lžíci nakrájené petrželové natě. Vše promícháme a postupně budeme za stálého míchání přidávat mléko. Lité těstíčko metličkou našleháme dohladka a necháme minimálně 10 minut uležet.
  3. Do rozpálené pánve dáme 1/2 lžíce oleje, když je rozpálený, malou naběračkou nalijeme těstíčko a za stálého nahýbání pánve necháme těstíčko roztéct na tenkou vrstvu. Takto si upečeme dozlatova velmi tenké palačinky (4 ks), které pokrájíme na pruhy cca 4 cm široké, z nichž nakrájíme tenké nudličky o síle přibližně 5 mm.
  4. Consommé přecedíme, přivedeme pomalu k varu. Do bujonu přidáme 1 lžíci zelené petrželky a odstavíme z plotny.
  5. Celestýnské nudle dáme do talířů a zaléváme horkým přecezeným vývarem cansommé.
  6. Consommé [27336]:
  7. Omytá rajčata pokrájíme na osminky. Lahůdkovou cibuli omyjeme a pokrájíme na tenká kolečka. Do skleničky rozklepneme jedno vajíčko.
  8. Scezený světlý hovězí vývar přivedeme k varu. Pak teplotu zmírníme, opatrně vmícháme vejce, přidáme rajčata a lahůdkovou cibuli. Necháme krátce přejít varem, přibližně 2-3 minuty, dochutíme solí a podáváme.
  9. Hovězí světlý vývar [27325]:
  10. Hovězí hrudí omyjeme a osušíme. Cibuli očistíme tak, že odstraníme jen vrchní suchou slupku, ostatní slupky necháme. Cibuli rozkrojíme a v suché pánvi opečeme dozlatova obě poloviny rozkrojené cibule, plochou stranou dolů. Očistíme a omyjeme kořenovou zeleninu: mrkev, petržel a celer. Mrkev s celerem a petrželí pokrájíme na kousky, pórek nakrájíme na kolečka.
  11. Maso se zeleninou dáme do hrnce a zalijeme minimálně 1,5 litru studené vody tak, aby všechny ingredience byly ponořené. Přidáme lžíci zeleného pepře, 1 bobkový list, 1 malou sušenou chilli papričku a jeden stroužek česneku.
  12. Hrnec zakryjeme poklicí a polévku přivedeme zvolna do varu. Po chvíli vaření (necháme ji zblanšírovat) vodu z polévky slijeme, nalijeme znovu vodu a uvaříme napodruhé. Takto bychom měli dosáhnout čistého nezakaleného vývaru.
  13. Polévku vaříme 90-120 minut. Vývar nesmí prudce vřít, vaříme ho při mírné teplotě, jen aby probublával. Při varu se z masa vyloučí bílkovina a na povrchu se sráží v podobě pěny, kterou nesmíme odstranit. Při pozvolném vaření se z této pěny na povrchu utvoří tenká vrstva hnědé sraženiny, kterou potom dírkovanou lžící odstraníme.
  14. Uvařený světlý hovězí vývar přecedíme. Maso pokrájíme na plátky nebo malé kostky a vrátíme zpět do polévky. Podle chuti osolíme a vložíme zpět i pokrájenou zeleninu.