Consommé s celestýnskými nudlemi
Ingredience
Máslo čerstvé |
0.5 polévková lžíce |
Mléko plnotučné |
2.5 dl |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
100 g |
Olej slunečnicový |
2 polévková lžíce |
Petržel - nať |
1 polévková lžíce |
Sůl |
0.5 kávová lžička |
Vaječný žloutek slepičí |
2 ks |
Bobkový list |
1 ks |
Celer bulvový |
200 g |
Česnek |
1 ks |
Chilli paprička |
1 ks |
Cibule |
1 ks |
Cibule lahůdková |
2 ks |
Hovězí maso přední |
800 g |
Mrkev kořen |
1 ks |
Nakládaný zelený pepř |
1 polévková lžíce |
Petržel kořen |
200 g |
Petržel - nať |
1 polévková lžíce |
Pórek |
1 ks |
Rajčata |
2 ks |
Sůl |
1 kávová lžička |
Vejce slepičí |
1 ks |
Voda pitná |
1.5 l |
-
Doba přípravy: 40 min
-
Doba vaření: 145 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Připravíme těsto na celestýnské nudle.
- Z omyté zelené petrželky setřepeme vodu a drobně ji nakrájíme. Do mísy dáme 100 g hladké mouky, 2 žloutky, 1/2 lžičky soli, 1/2 lžíce rozpuštěného másla, lžíci nakrájené petrželové natě. Vše promícháme a postupně budeme za stálého míchání přidávat mléko. Lité těstíčko metličkou našleháme dohladka a necháme minimálně 10 minut uležet.
- Do rozpálené pánve dáme 1/2 lžíce oleje, když je rozpálený, malou naběračkou nalijeme těstíčko a za stálého nahýbání pánve necháme těstíčko roztéct na tenkou vrstvu. Takto si upečeme dozlatova velmi tenké palačinky (4 ks), které pokrájíme na pruhy cca 4 cm široké, z nichž nakrájíme tenké nudličky o síle přibližně 5 mm.
- Consommé přecedíme, přivedeme pomalu k varu. Do bujonu přidáme 1 lžíci zelené petrželky a odstavíme z plotny.
- Celestýnské nudle dáme do talířů a zaléváme horkým přecezeným vývarem cansommé.
- Consommé [27336]:
- Omytá rajčata pokrájíme na osminky. Lahůdkovou cibuli omyjeme a pokrájíme na tenká kolečka. Do skleničky rozklepneme jedno vajíčko.
- Scezený světlý hovězí vývar přivedeme k varu. Pak teplotu zmírníme, opatrně vmícháme vejce, přidáme rajčata a lahůdkovou cibuli. Necháme krátce přejít varem, přibližně 2-3 minuty, dochutíme solí a podáváme.
- Hovězí světlý vývar [27325]:
- Hovězí hrudí omyjeme a osušíme. Cibuli očistíme tak, že odstraníme jen vrchní suchou slupku, ostatní slupky necháme. Cibuli rozkrojíme a v suché pánvi opečeme dozlatova obě poloviny rozkrojené cibule, plochou stranou dolů. Očistíme a omyjeme kořenovou zeleninu: mrkev, petržel a celer. Mrkev s celerem a petrželí pokrájíme na kousky, pórek nakrájíme na kolečka.
- Maso se zeleninou dáme do hrnce a zalijeme minimálně 1,5 litru studené vody tak, aby všechny ingredience byly ponořené. Přidáme lžíci zeleného pepře, 1 bobkový list, 1 malou sušenou chilli papričku a jeden stroužek česneku.
- Hrnec zakryjeme poklicí a polévku přivedeme zvolna do varu. Po chvíli vaření (necháme ji zblanšírovat) vodu z polévky slijeme, nalijeme znovu vodu a uvaříme napodruhé. Takto bychom měli dosáhnout čistého nezakaleného vývaru.
- Polévku vaříme 90-120 minut. Vývar nesmí prudce vřít, vaříme ho při mírné teplotě, jen aby probublával. Při varu se z masa vyloučí bílkovina a na povrchu se sráží v podobě pěny, kterou nesmíme odstranit. Při pozvolném vaření se z této pěny na povrchu utvoří tenká vrstva hnědé sraženiny, kterou potom dírkovanou lžící odstraníme.
- Uvařený světlý hovězí vývar přecedíme. Maso pokrájíme na plátky nebo malé kostky a vrátíme zpět do polévky. Podle chuti osolíme a vložíme zpět i pokrájenou zeleninu.