Hovězí vývar s fenyklem a hráškem
Ingredience
Bobkový list |
1 ks |
Celer bulvový |
200 g |
Česnek |
1 ks |
Chilli paprička |
1 ks |
Cibule |
1 ks |
Hovězí maso přední |
800 g |
Hovězí vývar základní |
1.5 l |
Hovězí žebra |
800 g |
Květák |
250 g |
Mrkev kořen |
200 g |
Nakládaný zelený pepř |
1 polévková lžíce |
Petržel kořen |
200 g |
Petržel kudrnka |
1 polévková lžíce |
Pórek |
1 ks |
Sůl |
1 kávová lžička |
Voda pitná |
1.5 l |
Fenykl sladký - hlíza |
100 g |
Hrášek |
3 polévková lžíce |
Likér anýzový |
2 polévková lžíce |
-
Doba přípravy: 40 min
-
Doba vaření: 190 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Očištěný a omytý fenykl nakrájíme na tenké plátky.
- 1 litr silného hovězího vývaru scedíme a přivedeme k varu. Následně zmírníme teplotu a vložíme do vývaru fenykl, který vaříme 3-5 minut a hned dochutíme 1-2 lžícemi anýzového likéru. 300 g vařeného masa z polévky pokrájíme na kostičky a vrátíme zpět do polévky. Nakonec přidáme zelený mladý hrášek, který povaříme necelou minutu a polévku podáváme.
- Velmi silný hovězí vývar [27339]:
- Omyté hovězí žebro vložíme do scezeného světlého hovězího vývaru bez zeleniny i uvařeného masa a vaříme minimálně dalších 90 minut.
- Mezitím očistíme a omyjeme mrkev, květák a petrželovou nať. Mrkev pokrájíme na kolečka a květák rozebereme na růžičky. Petrželku nakrájíme nadrobno.
- Přibližně 10-15 minut před dovařením polévky vložíme nakrájenou mrkev s květákem. Uvařené maso z žebra obereme od kosti, pokrájíme na kostičky a vložíme zpět polévky. Přidáme petrželovou nať a podáváme.
- Hovězí světlý vývar [27325]:
- Hovězí hrudí omyjeme a osušíme. Cibuli očistíme tak, že odstraníme jen vrchní suchou slupku, ostatní slupky necháme. Cibuli rozkrojíme a v suché pánvi opečeme dozlatova obě poloviny rozkrojené cibule, plochou stranou dolů. Očistíme a omyjeme kořenovou zeleninu: mrkev, petržel a celer. Mrkev s celerem a petrželí pokrájíme na kousky, pórek nakrájíme na kolečka.
- Maso se zeleninou dáme do hrnce a zalijeme minimálně 1,5 litru studené vody tak, aby všechny ingredience byly ponořené.
- Přidáme lžíci zeleného pepře, 1 bobkový list, 1 malou sušenou chilli papričku a jeden stroužek česneku.
- Hrnec zakryjeme poklicí a polévku přivedeme zvolna do varu. Po chvíli vaření (necháme ji zblanšírovat) vodu z polévky slijeme, nalijeme znovu vodu a uvaříme napodruhé. Takto bychom měli dosáhnout čistého, ne zakaleného vývaru.
- Polévku vaříme 90-120 minut. Vývar nesmí prudce vřít, vaříme ho při mírné teplotě, jen aby probublával. Při varu se z masa vyloučí bílkovina a na povrchu se sráží v podobě pěny, kterou nesmíme odstranit. Při pozvolném vaření se z této pěny na povrchu utvoří tenká vrstva hnědé sraženiny, kterou potom dírkovanou lžící odstraníme.
- Uvařený světlý hovězí vývar přecedíme. Maso pokrájíme na plátky nebo malé kostky a vrátíme zpět do polévky. Podle chuti osolíme a vložíme zpět i pokrájenou zeleninu.