Hovězí polévka s houbami a čepičkou
Ingredience
Chilli koření mleté |
1 špetka |
Listové těsto |
200 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 polévková lžíce |
Pepř bílý |
2 špetka |
Sezam - semena |
1 polévková lžíce |
Sůl |
2 špetka |
Vajíčkový Snack Wrap |
1 ks |
Bobkový list |
1 ks |
Celer bulvový |
200 g |
Česnek |
1 stroužek |
Chilli paprička |
1 ks |
Cibule |
1 ks |
Hovězí maso přední |
800 g |
Mrkev kořen |
1 ks |
Nakládaný zelený pepř |
1 polévková lžíce |
Petržel kořen |
200 g |
Pórek |
1 ks |
Sůl |
1 kávová lžička |
Voda pitná |
1.5 l |
Citronová šťáva |
1 kávová lžička |
Fenykl sladký - hlíza |
250 g |
Hovězí vývar základní |
1 l |
Máslo čerstvé |
20 g |
Mrkev kořen |
200 g |
Pepř černý mletý |
1 kávová lžička |
Smrže čerstvé |
200 g |
Sůl |
0.5 kávová lžička |
-
Doba přípravy: 40 min
-
Doba vaření: 140 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Mrkev s fenyklem očistíme, omyjeme a pokrájíme na plátky. Čerstvé smrže očistíme a omyjeme.
- V hrnci na rozpuštěném másle podusíme smrže, které osolíme, posypeme nahrubo mletým pepřem a pokapeme citronovou šťávou. Po chvíli přidáme zeleninu, promícháme a vše dusíme doměkka. Pak houby se zeleninou zalijeme 1 litrem čistého hovězího vývaru, do kterého přidáme 4 plátky uvařeného hovězího masa. Polévku povaříme přibližně 7 minut a porce rozdělíme do polévkových misek.
- Na pomoučeném vále si rozdělíme listové těsto na 4 díly. Každý díl vyválíme na plát přibližně o 2 cm větší, než je velikost polévkové misky. Můžeme si pomoci tak, že okraj misky otiskneme do těsta.
- Každou misku přikryjeme plátem těsta, potřeme rozšlehaným vajíčkem, které jsme ochutili solí, mletým chilli a bílým pepřem, a potřený plát posypeme sezamovými semínky.
- Takto zakryté misky dáme do předem rozehřáté trouby zapéct. Pečeme při 170°C přibližně 10 minut dozlatova.
- Misky s polévkou a zlatou čepičkou hned podáváme.
- Hovězí světlý vývar [27325]:
- Hovězí hrudí omyjeme a osušíme. Cibuli očistíme tak, že odstraníme jen vrchní suchou slupku, ostatní slupky necháme. Cibuli rozkrojíme a v suché pánvi opečeme dozlatova obě poloviny rozkrojené cibule, plochou stranou dolů. Očistíme a omyjeme kořenovou zeleninu: mrkev, petržel a celer. Mrkev s celerem a petrželí pokrájíme na kousky, pórek nakrájíme na kolečka.
- Maso se zeleninou dáme do hrnce a zalijeme minimálně 1,5 litru studené vody tak, aby všechny ingredience byly ponořené.
- Přidáme lžíci zeleného pepře, 1 bobkový list, 1 malou sušenou chilli papričku a jeden stroužek česneku.
- Hrnec zakryjeme poklicí a polévku přivedeme zvolna do varu. Po chvíli vaření (necháme ji zblanšírovat) vodu z polévky slijeme, nalijeme znovu vodu a uvaříme napodruhé. Takto bychom měli dosáhnout čistého, nezakaleného vývaru.
- Polévku vaříme 90-120 minut. Vývar nesmí prudce vřít, vaříme ho při mírné teplotě, jen aby probublával. Při varu se z masa vyloučí bílkovina a na povrchu se sráží v podobě pěny, kterou nesmíme odstranit. Při pozvolném vaření se z této pěny na povrchu utvoří tenká vrstva hnědé sraženiny, kterou potom dírkovanou lžící odstraníme.
- Uvařený světlý hovězí vývar přecedíme. Maso pokrájíme na plátky nebo malé kostky a vrátíme zpět do polévky. Podle chuti osolíme a vložíme zpět i pokrájenou zeleninu.