Štika s vaječnou omáčkou
Ingredience
Máslo čerstvé |
50 g |
Ocet kvasný lihový |
1 polévková lžíce |
Petržel - nať |
1 polévková lžíce |
Vejce slepičí |
3 ks |
Citronová šťáva |
2 polévková lžíce |
Cukr krupice |
1 špetka |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Petržel - nať |
2 polévková lžíce |
Štika obecná |
600 g |
Víno bílé |
200 ml |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 20 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Omyté porce štiky pokapeme citronovou šťávou rozmíchanou se solí. Necháme asi 2 hodiny odležet v chladničce.
- Potom maso osušíme, vložíme do pekáče a zalijeme vínem. Posypeme nasekanou petrželkou, cukrem, opepříme a pod pokličkou pečeme ve středně vyhřáté troubě doměkka.
- Měkké maso vyjmeme, vypečenou šťávu slijeme a použijeme při přípravě omáčky.
- Omáčka: Do rozehřátého másla přidáme natvrdo uvařená, nastrouhaná vejce, zalijeme vypečenou šťávou, ochutíme octem a nasekanou petrželkou, za stálého míchání několik minut povaříme.
- Štiku upravíme na talíře a přelijeme omáčkou. Vhodnou přílohou jsou vařené brambory a čerstvá zelenina.