Zapékané brambory se smetanou

Ingredience


Brambory 1 kg
Kari koření 1 kávová lžička
Máslo čerstvé 3 polévková lžíce
Olej olivový 2 polévková lžíce
Paprika mletá sladká 1 kávová lžička
Pepř bílý 1 kávová lžička
Smetana 16% (pochoutková) 250 ml
Sůl 1 kávová lžička
Sýr Eidam cihla 40% 300 g
Voda pitná 1 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Nejprve uvaříme brambory ve slupce v osolené vodě, slupku po uvaření oloupeme a brambory nakrájíme na plátky.
  2. Formu na zapékání vymažeme máslem a vyložíme plátky brambor.
  3. Takto pečeme ve vyhřáté troubě přibližně 15 minut při 150 °C.
  4. V hrnci zahřejeme olej a smetanu, poté přimícháme pepř, sůl, kari a papriku.
  5. Směs nalijeme na brambory a ty dáme ještě na pět minut zapéct.
  6. Nakonec posypeme strouhaným sýrem a můžeme servírovat.