Jemná zelňačka s rýží a debrecínskými klobásami
Ingredience
Bobkový list |
1 ks |
Cibule |
1 ks |
Cukr krupice |
1 špetka |
Klobása debrecínská |
300 g |
Kmín celý |
1 kávová lžička |
Majoránka čerstvá |
1 hrst |
Olej rostlinný |
2 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Rýže neloupaná (Natural) |
250 g |
Smetana zakysaná 12% |
200 g |
Sůl |
2 špetka |
Voda pitná |
1 l |
Výhonky Alfalfa - vojtěškové klíčky |
100 g |
Vývar zeleninový |
1 l |
Zelí kysané |
500 g |
-
Doba přípravy: 15 min
-
Doba vaření: 55 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Podle návodu uvaříme rýži v osolené vodě. Cibuli nakrájíme na kostičky.
- V hrnci zahřejeme olej, osmahneme na něm cibuli a zalijeme zeleninovým vývarem.
- Zelí nakrájíme na menší kousky a přidáme do hrnce s vývarem. Vložíme také bobkový list, kmín a 2 snítky majoránky.
- Přiklopíme a při mírné teplotě za občasného zamíchání vaříme asi 25 minut. Podle chuti osolíme, opepříme a přidáme cukr.
- Z vývaru vyjmeme majoránku a bobkový list. Přidáme na plátky nakrájenou klobásu a rýži a vaříme ještě 10 minut.
- Polévku servírujeme ozdobenou kopečkem kyselé smetany, výhonky Alfalfa a lístky majoránky.