Jemná zelňačka s rýží a debrecínskými klobásami

Ingredience


Bobkový list 1 ks
Cibule 1 ks
Cukr krupice 1 špetka
Klobása debrecínská 300 g
Kmín celý 1 kávová lžička
Majoránka čerstvá 1 hrst
Olej rostlinný 2 polévková lžíce
Pepř černý mletý 1 špetka
Rýže neloupaná (Natural) 250 g
Smetana zakysaná 12% 200 g
Sůl 2 špetka
Voda pitná 1 l
Výhonky Alfalfa - vojtěškové klíčky 100 g
Vývar zeleninový 1 l
Zelí kysané 500 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Podle návodu uvaříme rýži v osolené vodě. Cibuli nakrájíme na kostičky.
  2. V hrnci zahřejeme olej, osmahneme na něm cibuli a zalijeme zeleninovým vývarem.
  3. Zelí nakrájíme na menší kousky a přidáme do hrnce s vývarem. Vložíme také bobkový list, kmín a 2 snítky majoránky.
  4. Přiklopíme a při mírné teplotě za občasného zamíchání vaříme asi 25 minut. Podle chuti osolíme, opepříme a přidáme cukr.
  5. Z vývaru vyjmeme majoránku a bobkový list. Přidáme na plátky nakrájenou klobásu a rýži a vaříme ještě 10 minut.
  6. Polévku servírujeme ozdobenou kopečkem kyselé smetany, výhonky Alfalfa a lístky majoránky.