Vývar Santa Fé s červenou fazolí

Ingredience


Bobkový list 1 ks
Celer bulvový 200 g
Česnek 1 stroužek
Chilli paprička 100 g
Cibule 200 g
Hovězí maso přední 800 g
Kukuřice cukrová nakládaná 100 g
Máslo čerstvé 1 polévková lžíce
Maso mleté - mix 200 g
Mouka polohrubá 3 polévková lžíce
Mrkev kořen 1 ks
Nakládaný zelený pepř 1 polévková lžíce
Olej slunečnicový 2 polévková lžíce
Pepř černý mletý 0.5 kávová lžička
Petržel kořen 200 g
Petržel - nať 1 polévková lžíce
Pórek 1 ks
Sůl 0.5 kávová lžička
Tequila 40 ml
Vaječný žloutek slepičí 1 ks
Víno bílé 1.5 dl
Voda pitná 1.5 l
Cukr krupice 1 kávová lžička
Fazole červené sterilované 280 g
Omáčka hot salsa 3 polévková lžíce
Paprika mletá sladká 0.5 kávová lžička
Pepř černý mletý 1 špetka
Sůl 2 špetka
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Konzervované červené fazole scedíme. 1 litr ostré cibulové polévky (nescezené) přivedeme k varu. Vložíme do ní 280 g červených fazolí, přimícháme 2-3 lžíce ostré omáčky typu hot salsa (např.: Marie Sharps Beware Hot Sauce), polévku dochutíme pepřem, mletou paprikou, lžičkou cukru a solí. Vše povaříme maximálně 10 minut a podáváme. Polévka je velmi pikantní.
  2. Ostrá cibulová polévka [27679]:
  3. Cibuli s česnekem oloupeme a pokrájíme ji na tenké plátky. Petrželku opláchneme a drobně pokrájíme.
  4. Chilli papričky omyjeme, odstraníme z nich jadérka a pokrájíme je na nudličky. Sterilovanou sladkou kukuřici scedíme a necháme odkapat.
  5. Do misky dáme 200 g mletého masa, žloutek, sůl, pepř, prolisovaný česnek a 3 lžíce polohrubé mouky. Masovou směs dobře promícháme a vytvarujeme knedlíčky.
  6. V pánvi rozpustíme máslo s olejem, na kterém cibuli s česnekem restujeme dozlatova. Přilijeme 1 litr čistého hovězího vývaru, 1,5 dl bílého vína a povaříme 5 minut. Postupně do vývaru vložíme masové knedlíčky, pokrájené chilli papričky, vaříme 8 minut, nakonec přidáme kukuřici a vše povaříme ještě 5 minut. Polévku dochutíme solí a 40 ml tequilly. Necháme přejít varem a podáváme.
  7. Hovězí světlý vývar [27325]:
  8. Hovězí hrudí omyjeme a osušíme. Cibuli očistíme tak, že odstraníme jen vrchní suchou slupku, ostatní slupky necháme. Cibuli rozkrojíme a v suché pánvi opečeme dozlatova obě poloviny rozkrojené cibule, plochou stranou dolů. Očistíme a omyjeme kořenovou zeleninu: mrkev, petržel a celer. Mrkev s celerem a petrželí pokrájíme na kousky, pórek nakrájíme na kolečka.
  9. Maso se zeleninou dáme do hrnce a zalijeme minimálně 1,5 litru studené vody tak, aby všechny ingredience byly ponořené.
  10. Přidáme lžíci zeleného pepře, 1 bobkový list, 1 malou sušenou chilli papričku a jeden stroužek česneku.
  11. Hrnec zakryjeme poklicí a polévku přivedeme zvolna do varu. Po chvíli vaření (necháme ji zblanšírovat) vodu z polévky slijeme, nalijeme znovu vodu a uvaříme napodruhé. Takto bychom měli dosáhnout čistého, ne zakaleného vývaru.
  12. Polévku vaříme 90-120 minut. Vývar nesmí prudce vřít, vaříme při mírné teplotě, jen aby probublával. Při varu se z masa vyloučí bílkovina a na povrchu se sráží v podobě pěny, kterou nesmíme odstranit. Při pozvolném vaření se z této pěny na povrchu utvoří tenká vrstva hnědé sraženiny, kterou potom dírkovanou lžící odstraníme.
  13. Uvařený světlý hovězí vývar přecedíme. Maso pokrájíme na plátky nebo malé kostky a vrátíme zpět do polévky. Podle chuti osolíme a vložíme zpět i pokrájenou zeleninu.