Vývar z kostí s červeným vínem
Ingredience
Celer bulvový |
250 g |
Cibule |
2 ks |
Hovězí oháňka |
350 g |
Hovězí žebra |
350 g |
Kosti hovězí morkové |
350 g |
Máslo čerstvé |
30 g |
Mrkev kořen |
2 ks |
Olej slunečnicový |
1 polévková lžíce |
Pepř 4 barev |
4 ks |
Pepř černý mletý |
0.5 kávová lžička |
Petržel - nať |
1 ks |
Rajčata |
2 ks |
Sůl |
2 kávová lžička |
Voda pitná |
1.5 l |
Zelí hlávkové bílé |
30 g |
Paprika mletá sladká |
0.5 kávová lžička |
Pažitka |
4 kávová lžička |
Protlak rajčatový |
2 polévková lžíce |
Sůl |
0.5 kávová lžička |
Víno portské |
5 polévková lžíce |
-
Doba přípravy: 25 min
-
Doba vaření: 130 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Scezený vývar z kostí (1 litr) s pokrájeným masem přivedeme k varu, přidáme do něj 5 lžic portského červeného vína, 2 lžíce rajského protlaku a ½ lžičky mleté červené papriky. Vývar vaříme při mírné teplotě 5 -7 minut.
- Pažitku omyjeme, pokrájíme nadrobno. Polévku dochutíme solí a každou porci posypeme 1 lžičkou pažitky.
- Hovězí vývar z kostí [27725]:
- Hovězí kosti, žebra a volskou oháňku dobře omyjeme, necháme odkapat, vložíme do hrnce se studenou vodou a dáme vařit. Když voda s kostmi a masem přijde k varu, zmírníme teplotu a necháme pomalu probublávat.
- Očistíme a omyjeme česnek, mrkev, petržel s celerem a přidáme do vody k masu. Oloupanou cibuli pokrájenou nadrobno zpěníme dozlatova v pánvi na rozehřátém másle s olejem. Pak ji přidáme do vařícího vývaru s 10 zrnkami barevného pepře a vývar budeme pomalu vařit 2 hodiny. Přibližně 30 minut před dovařením vložíme do vývaru 2 omytá rozkrojená rajčata a 1 list hlávkového zelí (asi 30g).
- Po uvaření kosti vyjmeme, maso obereme a pokrájíme na kousky. Vývar scedíme, ochutíme solí, mletým pepřem, pokrájené maso vrátíme do vývaru a podáváme.