Hovězí půlnoční vývar

Ingredience


Celer bulvový 250 g
Cibule 2 ks
Hovězí oháňka 350 g
Hovězí žebra 350 g
Kosti hovězí morkové 350 g
Máslo čerstvé 30 g
Mrkev kořen 2 ks
Olej slunečnicový 1 polévková lžíce
Paprika mletá sladká 0.5 kávová lžička
Pažitka 4 kávová lžička
Pepř 4 barev 4 ks
Pepř černý mletý 0.5 kávová lžička
Petržel - nať 1 ks
Protlak rajčatový 2 polévková lžíce
Rajčata 2 ks
Sůl 2 kávová lžička
Víno portské 5 polévková lžíce
Voda pitná 1.5 l
Zelí hlávkové bílé 30 g
Česnek 2 stroužek
Chilli koření mleté 2 špetka
Cukr krupice 1 kávová lžička
Petržel kudrnka 1 polévková lžíce
Rajčatová šťáva 80 ml
Šťáva karotková 80 ml
Sůl 0.5 kávová lžička
Víno červené 200 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Do hrnce nalijeme 80 ml rajčatové šťávy, 80 ml zeleninové šťávy, 200 ml červeného vína, přidáme 2 špetky chilli, 2 prolisované stroužky česneku a dolijeme 800 ml vývaru z kostí. Podle chuti přidáme cukr, sůl, polévku přivedeme k varu, povaříme ji 1-2 minuty, posypeme omytou pokrájenou petrželkou a podáváme.
  2. Vývar z kostí s červeným vínem [27736]:
  3. Scezený vývar z kostí (1 litr) s pokrájeným masem přivedeme k varu, přidáme do něj 5 lžic portského červeného vína, 2 lžíce rajského protlaku a ½ lžičky mleté červené papriky. Vývar vaříme při mírné teplotě 5 -7 minut.
  4. Pažitku omyjeme, pokrájíme nadrobno. Polévku dochutíme solí a každou porci posypeme 1 lžičkou pažitky.
  5. Hovězí vývar z kostí [27725]:
  6. Hovězí kosti, žebra a volskou oháňku dobře omyjeme, necháme odkapat, vložíme do hrnce se studenou vodou a dáme vařit. Když voda s kostmi a masem přijde k varu, zmírníme teplotu a necháme pomalu probublávat.
  7. Očistíme a omyjeme česnek, mrkev, petržel s celerem a přidáme do vody k masu. Oloupanou cibuli pokrájenou nadrobno zpěníme dozlatova v pánvi na rozehřátém másle s olejem. Pak ji přidáme do vařícího vývaru s 10 zrnkami barevného pepře a vývar budeme pomalu vařit 2 hodiny. Přibližně 30 minut před dovařením vložíme do vývaru 2 omytá rozkrojená rajčata a 1 list hlávkového zelí (asi 30g).
  8. Po uvaření kosti vyjmeme, maso obereme a pokrájíme na kousky. Vývar scedíme, ochutíme solí, mletým pepřem, pokrájené maso vrátíme do vývaru a podáváme.