Sépiové chilli s nudlemi

Ingredience


Celer bulvový 2 ks
Chilli koření mleté 0.5 kávová lžička
Cibule červená 1 ks
Cukr krupice 1 kávová lžička
Hrachové lusky 55 g
Koriandr čerstvý 1 hrst
Mrkev kořen 1 ks
Nudle skleněné 85 g
Olej rostlinný 2 polévková lžíce
Olej sezamový 1 kávová lžička
Omáčka sójová 1 polévková lžíce
Omáčka ústřicová 1 polévková lžíce
Sépie 680 g
Sůl 1 špetka
Vývar drůbeží 125 ml
Zázvor celý 3 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Připravíme sépie: hlavu odstraníme a vyhodíme, chapadélka okrájíme, z těla vyjmeme průsvitný trn a sloupneme povrchovou vrstvičku kůže. Do masa vetřeme špetku soli a důkladně opláchneme proudem vody. Zpracovaná tělíčka nakrájíme na kroužky nebo plátky.
  2. V hliněném hrnci rozpálíme olej, přidáme nadrobno pokrájený zázvor, česnek a cibuli, 1 - 2 minuty orestujeme. Vmícháme sépie spolu s nadrobno krájenou mrkví i celerem, přidáme hrachové lusky (konce odřízneme) a vaříme, dokud se sépie nezačnou kroutit. Ochutíme solí, cukrem, přidáme mleté chilli, promícháme, přemístíme do mísy a odložíme stranou.
  3. Nudle namočíme předem do teplé vody, po změknutí scedíme a vsypeme do hliněného hrnce. Zalijeme vývarem, sójovou i ústřicovou omáčkou, zakryjeme a na mírném ohni vaříme cca 10 minut. Poté přidáme sépie a zeleninu, pod pokličkou vaříme dalších 5 - 10 minut. Na závěr okořeníme.
  4. Jednotlivé porce pokapeme sezamovým olejem, dozdobíme koriandrovými lístky a podáváme.