Hovězí vývar s pórkem

Ingredience


Celer bulvový 250 g
Cibule 2 ks
Hovězí oháňka 350 g
Hovězí žebra 350 g
Kosti hovězí morkové 350 g
Máslo čerstvé 30 g
Mrkev kořen 2 ks
Olej slunečnicový 1 polévková lžíce
Pepř 4 barev 4 ks
Pepř černý mletý 0.5 kávová lžička
Petržel - nať 1 ks
Rajčata 2 ks
Sůl 2 kávová lžička
Voda pitná 1.5 l
Zelí hlávkové bílé 30 g
Koňak Armaňak 2 cl
Mrkev kořen 1 ks
Pórek 250 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Pórek s mrkví očistíme a omyjeme. Pórek pokrájíme na tenké kroužky, mrkev pokrájíme na tenké nudličky. V hrnci rozehřejeme máslo a zeleninu za občasného míchání podusíme (4-6 minut). Potom přilijeme 1 litr čistého hovězího vývaru z kostí, 2 cl koňaku, vývar pomalu povaříme ještě 6-8 minut a podáváme.
  2. Hovězí vývar z kostí [27725]:
  3. Hovězí kosti, žebra a volskou oháňku dobře omyjeme, necháme odkapat, vložíme do hrnce se studenou vodou a dáme vařit. Když voda s kostmi a masem přijde k varu, zmírníme teplotu a necháme pomalu probublávat.
  4. Očistíme a omyjeme česnek, mrkev, petržel s celerem a přidáme do vody k masu. Oloupanou cibuli pokrájenou nadrobno zpěníme dozlatova v pánvi na rozehřátém másle s olejem. Pak ji přidáme do vařícího vývaru s 10 zrnkami barevného pepře a vývar budeme pomalu vařit 2 hodiny. Přibližně 30 minut před dovařením vložíme do vývaru 2 omytá rozkrojená rajčata a 1 list hlávkového zelí (asi 30g).
  5. Po uvaření kosti vyjmeme, maso obereme a pokrájíme na kousky. Vývar scedíme, ochutíme solí, mletým pepřem, pokrájené maso vrátíme do vývaru a podáváme.