Hovězí vývar s pórkem
Ingredience
Celer bulvový |
250 g |
Cibule |
2 ks |
Hovězí oháňka |
350 g |
Hovězí žebra |
350 g |
Kosti hovězí morkové |
350 g |
Máslo čerstvé |
30 g |
Mrkev kořen |
2 ks |
Olej slunečnicový |
1 polévková lžíce |
Pepř 4 barev |
4 ks |
Pepř černý mletý |
0.5 kávová lžička |
Petržel - nať |
1 ks |
Rajčata |
2 ks |
Sůl |
2 kávová lžička |
Voda pitná |
1.5 l |
Zelí hlávkové bílé |
30 g |
Koňak Armaňak |
2 cl |
Mrkev kořen |
1 ks |
Pórek |
250 g |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 140 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Pórek s mrkví očistíme a omyjeme. Pórek pokrájíme na tenké kroužky, mrkev pokrájíme na tenké nudličky. V hrnci rozehřejeme máslo a zeleninu za občasného míchání podusíme (4-6 minut). Potom přilijeme 1 litr čistého hovězího vývaru z kostí, 2 cl koňaku, vývar pomalu povaříme ještě 6-8 minut a podáváme.
- Hovězí vývar z kostí [27725]:
- Hovězí kosti, žebra a volskou oháňku dobře omyjeme, necháme odkapat, vložíme do hrnce se studenou vodou a dáme vařit. Když voda s kostmi a masem přijde k varu, zmírníme teplotu a necháme pomalu probublávat.
- Očistíme a omyjeme česnek, mrkev, petržel s celerem a přidáme do vody k masu. Oloupanou cibuli pokrájenou nadrobno zpěníme dozlatova v pánvi na rozehřátém másle s olejem. Pak ji přidáme do vařícího vývaru s 10 zrnkami barevného pepře a vývar budeme pomalu vařit 2 hodiny. Přibližně 30 minut před dovařením vložíme do vývaru 2 omytá rozkrojená rajčata a 1 list hlávkového zelí (asi 30g).
- Po uvaření kosti vyjmeme, maso obereme a pokrájíme na kousky. Vývar scedíme, ochutíme solí, mletým pepřem, pokrájené maso vrátíme do vývaru a podáváme.