Pekanový koláč s javorovým sirupem
Ingredience
Cukr krupice |
175 g |
Linecké (křehké) těsto |
370 g |
Máslo čerstvé |
80 g |
Ořechy pekanové |
200 g |
Sirup javorový |
150 ml |
Sůl |
1 špetka |
Vejce slepičí |
3 ks |
-
Doba přípravy: 25 min
-
Doba vaření: 70 min
-
Počet porcí: 8 porcí
- Na pomoučené pracovní desce vyválíme těsto na plát a vyložíme jím máslem vymazanou otevírací kulatou formu. Okraje těsta zarovnáme, dno propícháme vidličkou a necháme asi 30 minut v chladu.
- Potom na těsto položíme pečicí papír a nasypeme na něj fazole pro zatížení. Pečeme v troubě vyhřáté na 200 stupňů Celsia asi 10 minut. Papír s fazolemi odstraníme a korpus pečeme ještě 10 minut.
- Javorový sirup, 60 g másla, cukr a sůl za stálého míchání svaříme, odstavíme z plotny a necháme téměř vychladnout. Do směsi vmícháme vejce.
- Korpus poklademe pekanovými (nebo vlašskými) ořechy a zalijeme připravenou směsí.
- Pečeme ve středně vyhřáté troubě 40-50 minut. Formu při pečení můžeme přikrýt alobalem.
- Upečený koláč necháme vychladnout, nakrájíme a podáváme.