Pekanový koláč s javorovým sirupem

Pekanový koláč s javorovým sirupem - obrázek

Ingredience


Cukr krupice 175 g
Linecké (křehké) těsto 370 g
Máslo čerstvé 80 g
Ořechy pekanové 200 g
Sirup javorový 150 ml
Sůl 1 špetka
Vejce slepičí 3 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Na pomoučené pracovní desce vyválíme těsto na plát a vyložíme jím máslem vymazanou otevírací kulatou formu. Okraje těsta zarovnáme, dno propícháme vidličkou a necháme asi 30 minut v chladu.
  2. Potom na těsto položíme pečicí papír a nasypeme na něj fazole pro zatížení. Pečeme v troubě vyhřáté na 200 stupňů Celsia asi 10 minut. Papír s fazolemi odstraníme a korpus pečeme ještě 10 minut.
  3. Javorový sirup, 60 g másla, cukr a sůl za stálého míchání svaříme, odstavíme z plotny a necháme téměř vychladnout. Do směsi vmícháme vejce.
  4. Korpus poklademe pekanovými (nebo vlašskými) ořechy a zalijeme připravenou směsí.
  5. Pečeme ve středně vyhřáté troubě 40-50 minut. Formu při pečení můžeme přikrýt alobalem.
  6. Upečený koláč necháme vychladnout, nakrájíme a podáváme.