Kroupová polévka s uzeným bůčkem

Ingredience


Celer bulvový 250 g
Cibule 2 ks
Hovězí oháňka 350 g
Hovězí žebra 350 g
Kosti hovězí morkové 350 g
Máslo čerstvé 30 g
Mrkev kořen 2 ks
Olej slunečnicový 1 polévková lžíce
Pepř 4 barev 4 ks
Pepř černý mletý 0.5 kávová lžička
Petržel - nať 1 ks
Rajčata 2 ks
Sůl 2 kávová lžička
Voda pitná 1.5 l
Zelí hlávkové bílé 30 g
Brambory 200 g
Česnek 1 ks
Cibule 1 ks
Ječné kroupy 150 g
Majoránka 1 kávová lžička
Mrkev kořen 1 ks
Olej slunečnicový 2 polévková lžíce
Pepř černý mletý 1 kávová lžička
Sůl 1 kávová lžička
Vepřový bok uzený 200 g
Voda pitná 1 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Kroupy dobře promyjeme a vaříme je v 1 litru čisté vody přibližně 3 minuty. Pak kroupy scedíme, propláchneme pod tekoucí vodou a dáme do hrnce s 1,2 litrem hovězího čistého vývaru. Vaříme je při mírné teplotě do změknutí přibližně 45 minut.
  2. Cibuli, česnek, brambory a mrkev očistíme a omyjeme. Mrkev překrojíme a dáme ji s česnekem vařit do polévky ke kroupám. Když se polévka vaří přibližně 20 minut, dáme do ní nakrájené kostičky brambor.
  3. Prorostlý uzený bůček nakrájíme na tenké proužky. Cibuli pokrájíme nadrobno. V pánvi na rozpáleném oleji slaninu s cibulí orestujeme dozlatova a hned přidáme do polévky. Přimícháme sušenou majoránku a vše vaříme společně do změknutí krup. Polévku dochutíme solí, pepřem a podáváme.
  4. Hovězí vývar z kostí [27725]:
  5. Hovězí kosti, žebra a volskou oháňku dobře omyjeme, necháme odkapat, vložíme do hrnce se studenou vodou a dáme vařit. Když voda s kostmi a masem přijde k varu, zmírníme teplotu a necháme pomalu probublávat.
  6. Očistíme a omyjeme česnek, mrkev, petržel s celerem a přidáme do vody k masu. Oloupanou cibuli pokrájenou nadrobno zpěníme dozlatova v pánvi na rozehřátém másle s olejem. Pak ji přidáme do vařícího vývaru s 10 zrnkami barevného pepře a vývar budeme pomalu vařit 2 hodiny. Přibližně 30 minut před dovařením vložíme do vývaru 2 omytá rozkrojená rajčata a 1 list hlávkového zelí (asi 30g).
  7. Po uvaření kosti vyjmeme, maso obereme a pokrájíme na kousky. Vývar scedíme, ochutíme solí, mletým pepřem, pokrájené maso vrátíme do vývaru a podáváme.