Kroupová polévka s uzeným bůčkem
Ingredience
Celer bulvový |
250 g |
Cibule |
2 ks |
Hovězí oháňka |
350 g |
Hovězí žebra |
350 g |
Kosti hovězí morkové |
350 g |
Máslo čerstvé |
30 g |
Mrkev kořen |
2 ks |
Olej slunečnicový |
1 polévková lžíce |
Pepř 4 barev |
4 ks |
Pepř černý mletý |
0.5 kávová lžička |
Petržel - nať |
1 ks |
Rajčata |
2 ks |
Sůl |
2 kávová lžička |
Voda pitná |
1.5 l |
Zelí hlávkové bílé |
30 g |
Brambory |
200 g |
Česnek |
1 ks |
Cibule |
1 ks |
Ječné kroupy |
150 g |
Majoránka |
1 kávová lžička |
Mrkev kořen |
1 ks |
Olej slunečnicový |
2 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
1 kávová lžička |
Sůl |
1 kávová lžička |
Vepřový bok uzený |
200 g |
Voda pitná |
1 l |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 165 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Kroupy dobře promyjeme a vaříme je v 1 litru čisté vody přibližně 3 minuty. Pak kroupy scedíme, propláchneme pod tekoucí vodou a dáme do hrnce s 1,2 litrem hovězího čistého vývaru. Vaříme je při mírné teplotě do změknutí přibližně 45 minut.
- Cibuli, česnek, brambory a mrkev očistíme a omyjeme. Mrkev překrojíme a dáme ji s česnekem vařit do polévky ke kroupám. Když se polévka vaří přibližně 20 minut, dáme do ní nakrájené kostičky brambor.
- Prorostlý uzený bůček nakrájíme na tenké proužky. Cibuli pokrájíme nadrobno. V pánvi na rozpáleném oleji slaninu s cibulí orestujeme dozlatova a hned přidáme do polévky. Přimícháme sušenou majoránku a vše vaříme společně do změknutí krup. Polévku dochutíme solí, pepřem a podáváme.
- Hovězí vývar z kostí [27725]:
- Hovězí kosti, žebra a volskou oháňku dobře omyjeme, necháme odkapat, vložíme do hrnce se studenou vodou a dáme vařit. Když voda s kostmi a masem přijde k varu, zmírníme teplotu a necháme pomalu probublávat.
- Očistíme a omyjeme česnek, mrkev, petržel s celerem a přidáme do vody k masu. Oloupanou cibuli pokrájenou nadrobno zpěníme dozlatova v pánvi na rozehřátém másle s olejem. Pak ji přidáme do vařícího vývaru s 10 zrnkami barevného pepře a vývar budeme pomalu vařit 2 hodiny. Přibližně 30 minut před dovařením vložíme do vývaru 2 omytá rozkrojená rajčata a 1 list hlávkového zelí (asi 30g).
- Po uvaření kosti vyjmeme, maso obereme a pokrájíme na kousky. Vývar scedíme, ochutíme solí, mletým pepřem, pokrájené maso vrátíme do vývaru a podáváme.