Polévka s jarní zeleninou
Ingredience
Bobkový list |
1 ks |
Celer bulvový |
200 g |
Česnek |
2 stroužek |
Chilli paprička |
1 ks |
Hovězí oháňka |
800 g |
Mrkev kořen |
200 g |
Nové koření celé |
4 ks |
Olej sezamový |
3 polévková lžíce |
Pastinák |
150 g |
Pepř černý celý |
1 kávová lžička |
Rajčata |
1 ks |
Šalotka |
2 ks |
Sůl |
2 kávová lžička |
Voda pitná |
1.5 l |
Brokolice |
100 g |
Celer řapíkatý |
100 g |
Mrkev kořen |
100 g |
Petržel kudrnka |
1 polévková lžíce |
Sůl |
0.5 kávová lžička |
Ananas |
1 ks |
Víno portské |
1 dl |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 120 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Volskou oháňku dobře omyjeme, nasekáme ji na několik kusů a v hrnci na rozpáleném oleji prudce dozlatova orestujeme. Zalijeme horkou vodou, přidáme očištěnou, omytou a nahrubo pokrájenou kořenovou zeleninu: mrkev, celer, pastinák. Doložíme koření: bobkový list, celý pepř, nové koření a oloupaný česnek. Cibule očistíme jen z vrchní slupky, rozkrojíme je napůl a v pánvi bez tuku osmažíme rozkrojené strany do zlatohněda. Takto opečené cibule i se slupkou přidáme do vývaru k oháňce a polévku pomalu vaříme přibližně 100 minut. Polévka musí jen probublávat. Půl hodiny před dovařením přidáme 1 omyté rozkrojené rajče, malou celou chilli papričku a 2 lžičky soli.
- Mezi tím, co se nám bude vařit vývar s oháňkou, očistíme a omyjeme řapíkatý celer, petrželovou nať, mrkev, brokolici a květák. Brokolici s květákem rozdělíme na malé růžičky, řapíkatý celer a mrkev pokrájíme na tenká kolečka. Petrželovou nať kudrnku drobně pokrájíme a odložíme do misky zvlášť.
- Uvařený vývar z oháňky scedíme a maso z oháňky obereme, pokrájíme na kousky a odložíme do misky.
- Do vývaru dáme všechnu pokrájenou čerstvou zeleninu a pomalu ji vaříme 15-20 minut. Pak doložíme pokrájené maso, polévku dochutíme
- 1 dl ananasové šťávy, 1 dl portského vína a solí.
- Každou porci posypeme petrželkou kudrnkou.