Polévka s jarní zeleninou

Ingredience


Bobkový list 1 ks
Celer bulvový 200 g
Česnek 2 stroužek
Chilli paprička 1 ks
Hovězí oháňka 800 g
Mrkev kořen 200 g
Nové koření celé 4 ks
Olej sezamový 3 polévková lžíce
Pastinák 150 g
Pepř černý celý 1 kávová lžička
Rajčata 1 ks
Šalotka 2 ks
Sůl 2 kávová lžička
Voda pitná 1.5 l
Brokolice 100 g
Celer řapíkatý 100 g
Mrkev kořen 100 g
Petržel kudrnka 1 polévková lžíce
Sůl 0.5 kávová lžička
Ananas 1 ks
Víno portské 1 dl
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Volskou oháňku dobře omyjeme, nasekáme ji na několik kusů a v hrnci na rozpáleném oleji prudce dozlatova orestujeme. Zalijeme horkou vodou, přidáme očištěnou, omytou a nahrubo pokrájenou kořenovou zeleninu: mrkev, celer, pastinák. Doložíme koření: bobkový list, celý pepř, nové koření a oloupaný česnek. Cibule očistíme jen z vrchní slupky, rozkrojíme je napůl a v pánvi bez tuku osmažíme rozkrojené strany do zlatohněda. Takto opečené cibule i se slupkou přidáme do vývaru k oháňce a polévku pomalu vaříme přibližně 100 minut. Polévka musí jen probublávat. Půl hodiny před dovařením přidáme 1 omyté rozkrojené rajče, malou celou chilli papričku a 2 lžičky soli.
  2. Mezi tím, co se nám bude vařit vývar s oháňkou, očistíme a omyjeme řapíkatý celer, petrželovou nať, mrkev, brokolici a květák. Brokolici s květákem rozdělíme na malé růžičky, řapíkatý celer a mrkev pokrájíme na tenká kolečka. Petrželovou nať kudrnku drobně pokrájíme a odložíme do misky zvlášť.
  3. Uvařený vývar z oháňky scedíme a maso z oháňky obereme, pokrájíme na kousky a odložíme do misky.
  4. Do vývaru dáme všechnu pokrájenou čerstvou zeleninu a pomalu ji vaříme 15-20 minut. Pak doložíme pokrájené maso, polévku dochutíme
  5. 1 dl ananasové šťávy, 1 dl portského vína a solí.
  6. Každou porci posypeme petrželkou kudrnkou.