Sýrovo-párkový salát s okurkou
Ingredience
Cibulka jarní |
100 g |
Citronová šťáva |
20 ml |
Cukr krupice |
5 g |
Ocet vinný červený |
40 ml |
Okurky |
200 g |
Olej olivový |
100 ml |
Párky telecí |
200 g |
Pažitka |
50 g |
Pepř bílý |
3 g |
Salát ledový |
1 ks |
Sůl |
6 g |
Sýr Eidam cihla 30% |
100 g |
Sýr Ementál (Primátor) |
100 g |
Sýr Niva (Rokfór) |
50 g |
Sýr Oštiepok |
100 g |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 5 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Párky jemně propícháme vidličkou, aby nepopraskaly a vaříme na mírném ohni asi 4 minuty. Vyjmeme a necháme vychladnout.
- Tvrdé sýry nakrájíme na malé kostičky, nivu rozdrobíme a dáme do mísy. Jednu kyselou okurku nakrájíme na kolečka a necháme na ozdobení, zbytek pokrájíme na kostičky a přihodíme k sýrům. Jarní cibulku nakrájíme na tenká kolečka včetně zelené části a přidáme do mísy. Vychladlé párky také nakrájíme na slabá kolečka a přihodíme do mísy. Připravíme si nálev z citronové šťávy, octa, osolíme, opepříme, můžeme podle chuti dosladit. Přidáme nasekanou pažitku najemno a olivový olej, pečlivě vymícháme dohladka. Zálivku nalijeme do mísy k sýrovo párkové směsi, důkladně promícháme, přikryjeme a dáme do lednice na hodinu uležet.
- Mezitím si natrháme listy ledového salátu na menší kousky, které rozložíme na mísu, na ně navršíme vychlazenou směs a ozdobíme kolečky kyselé okurky. Podáváme s celozrnným pečivem.