Sýrovo-párkový salát s okurkou

Ingredience


Cibulka jarní 100 g
Citronová šťáva 20 ml
Cukr krupice 5 g
Ocet vinný červený 40 ml
Okurky 200 g
Olej olivový 100 ml
Párky telecí 200 g
Pažitka 50 g
Pepř bílý 3 g
Salát ledový 1 ks
Sůl 6 g
Sýr Eidam cihla 30% 100 g
Sýr Ementál (Primátor) 100 g
Sýr Niva (Rokfór) 50 g
Sýr Oštiepok 100 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Párky jemně propícháme vidličkou, aby nepopraskaly a vaříme na mírném ohni asi 4 minuty. Vyjmeme a necháme vychladnout.
  2. Tvrdé sýry nakrájíme na malé kostičky, nivu rozdrobíme a dáme do mísy. Jednu kyselou okurku nakrájíme na kolečka a necháme na ozdobení, zbytek pokrájíme na kostičky a přihodíme k sýrům. Jarní cibulku nakrájíme na tenká kolečka včetně zelené části a přidáme do mísy. Vychladlé párky také nakrájíme na slabá kolečka a přihodíme do mísy. Připravíme si nálev z citronové šťávy, octa, osolíme, opepříme, můžeme podle chuti dosladit. Přidáme nasekanou pažitku najemno a olivový olej, pečlivě vymícháme dohladka. Zálivku nalijeme do mísy k sýrovo párkové směsi, důkladně promícháme, přikryjeme a dáme do lednice na hodinu uležet.
  3. Mezitím si natrháme listy ledového salátu na menší kousky, které rozložíme na mísu, na ně navršíme vychlazenou směs a ozdobíme kolečky kyselé okurky. Podáváme s celozrnným pečivem.