Čočková polévka s uzeným jazykem

Ingredience


Bobkový list 1 ks
Celer bulvový 200 g
Česnek 1 stroužek
Chilli paprička 1 ks
Cibule 1 ks
Hovězí maso přední 800 g
Hovězí vývar základní 1.5 l
Hovězí žebra 800 g
Květák 250 g
Mrkev kořen 200 g
Nakládaný zelený pepř 1 polévková lžíce
Petržel kořen 200 g
Petržel kudrnka 1 polévková lžíce
Pórek 1 ks
Sůl 1 kávová lžička
Voda pitná 1.5 l
Bobkový list 1 ks
Česnek 2 stroužek
Čočka červená 200 g
Koriandr mletý 0.5 kávová lžička
Majoránka 1.5 kávová lžička
Máslo čerstvé 2 polévková lžíce
Olej slunečnicový 1 polévková lžíce
Pažitka 1 polévková lžíce
Šalotka 6 ks
Vepřový jazyk uzený 300 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Cibuli šalotku oloupeme, omyjeme a pokrájíme na tenká kolečka. Česnek oloupeme a pokrájíme nadrobno. Čočku přebereme, dobře promyjeme v sítu a necháme odkapat. Pažitku omyjeme, drobně pokrájíme a odložíme do misky. Uvařený uzený jazyk nakrájíme na plátky.
  2. V hrnci si na rozehřátém másle s olejem osmažíme cibuli s česnekem dorůžova, pak přilijeme 1 litr silného hovězího vývaru, přidáme promytou čočku, bobkový list, majoránku, mletý koriandr, podle chuti přidáme sůl, pepř a pomalu vaříme asi 20 minut do změknutí čočky.
  3. Před koncem vaření vložíme do polévky pokrájený uzený jazyk, polévku povaříme 5 – 7 minut, posypeme pažitkou a podáváme.
  4. Velmi silný hovězí vývar [27339]:
  5. Omyté hovězí žebro vložíme do scezeného světlého hovězího vývaru bez zeleniny i uvařeného masa a vaříme minimálně dalších 90 minut.
  6. Mezitím si očistíme a omyjeme mrkev, květák a petrželovou nať. Mrkev si pokrájíme na kolečka a květák rozebereme na růžičky. Petrželku si nakrájíme nadrobno.
  7. Přibližně 10-15 minut před dovařením polévky vložíme nakrájenou mrkev s květákem. Uvařené maso z žebra obereme od kosti, pokrájíme na kostičky a vložíme zpět polévky. Přidáme petrželovou nať a podáváme.