Čočková polévka s uzeným jazykem
Ingredience
Bobkový list |
1 ks |
Celer bulvový |
200 g |
Česnek |
1 stroužek |
Chilli paprička |
1 ks |
Cibule |
1 ks |
Hovězí maso přední |
800 g |
Hovězí vývar základní |
1.5 l |
Hovězí žebra |
800 g |
Květák |
250 g |
Mrkev kořen |
200 g |
Nakládaný zelený pepř |
1 polévková lžíce |
Petržel kořen |
200 g |
Petržel kudrnka |
1 polévková lžíce |
Pórek |
1 ks |
Sůl |
1 kávová lžička |
Voda pitná |
1.5 l |
Bobkový list |
1 ks |
Česnek |
2 stroužek |
Čočka červená |
200 g |
Koriandr mletý |
0.5 kávová lžička |
Majoránka |
1.5 kávová lžička |
Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce |
Olej slunečnicový |
1 polévková lžíce |
Pažitka |
1 polévková lžíce |
Šalotka |
6 ks |
Vepřový jazyk uzený |
300 g |
-
Doba přípravy: 40 min
-
Doba vaření: 210 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Cibuli šalotku oloupeme, omyjeme a pokrájíme na tenká kolečka. Česnek oloupeme a pokrájíme nadrobno. Čočku přebereme, dobře promyjeme v sítu a necháme odkapat. Pažitku omyjeme, drobně pokrájíme a odložíme do misky. Uvařený uzený jazyk nakrájíme na plátky.
- V hrnci si na rozehřátém másle s olejem osmažíme cibuli s česnekem dorůžova, pak přilijeme 1 litr silného hovězího vývaru, přidáme promytou čočku, bobkový list, majoránku, mletý koriandr, podle chuti přidáme sůl, pepř a pomalu vaříme asi 20 minut do změknutí čočky.
- Před koncem vaření vložíme do polévky pokrájený uzený jazyk, polévku povaříme 5 – 7 minut, posypeme pažitkou a podáváme.
- Velmi silný hovězí vývar [27339]:
- Omyté hovězí žebro vložíme do scezeného světlého hovězího vývaru bez zeleniny i uvařeného masa a vaříme minimálně dalších 90 minut.
- Mezitím si očistíme a omyjeme mrkev, květák a petrželovou nať. Mrkev si pokrájíme na kolečka a květák rozebereme na růžičky. Petrželku si nakrájíme nadrobno.
- Přibližně 10-15 minut před dovařením polévky vložíme nakrájenou mrkev s květákem. Uvařené maso z žebra obereme od kosti, pokrájíme na kostičky a vložíme zpět polévky. Přidáme petrželovou nať a podáváme.