Studený telecí bujón s koňakem

Ingredience


Bobkový list 1 ks
Celer bulvový 200 g
Celer - nať 1 polévková lžíce
Česnek 2 ks
Cibule 2 ks
Kedlubna 150 g
Máslo čerstvé 1 polévková lžíce
Mrkev kořen 2 ks
Nové koření celé 4 ks
Olej olivový jedlý 1 polévková lžíce
Pepř černý celý 1 kávová lžička
Petržel kořen 2 ks
Petržel - nať 2 polévková lžíce
Sůl 1.5 kávová lžička
Telecí kosti 500 g
Telecí maso přední 600 g
Voda pitná 1.5 l
Bageta 4 ks
Koňak Armaňak 0.5 dl
Pažitka 2 polévková lžíce
Pepř 4 barev 4 polévková lžíce
Sůl 0.5 kávová lžička
Sýr Hermelín (Camember, Encián) 100 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Čerstvě uvařený a scezený telecí bujón dáme do chladničky na 12 hodin.
  2. Druhý den odstraníme z povrchu studeného bujonu pečlivě tuk, zamícháme do bujónu 0.5 dl koňaku Armaňaku, bujon dosolíme podle chuti.
  3. Pažitku omyjeme a drobně pokrájíme. Z Hermelínu nakrájíme 8 plátků. Na 4 malé bagety položíme plátky sýru, posypeme je hrubě pomletým pepřem 4 barev, bagety položíme je na pekáček a dáme je zapéct na 2 - 4 minuty do dobře vyhřáté trouby při 200°C.
  4. Každou porci nalijeme do misky, ozdobíme drobně pokrájenou pažitkou a podáváme se zapečenou bagetkou s Hermelínem.
  5. Telecí masový bujon [27974]:
  6. Telecí maso z hrudí a telecí kosti omyjeme.
  7. Mrkev, cibuli, česnek, petržel, celer, kedlubnu, petrželovou a celerovou nať očistíme, omyjeme a pokrájíme na menší kusy. V hrnci rozehřejeme máslo s olejem a zeleninu za občasného promíchání podusíme přibližně 6 – 8 minut.
  8. Pak k zelenině přidáme telecí maso s kostmi, bobkový list, nové koření, celý pepř, sůl a zalijeme studenou vodou tak, aby vše bylo ponořeno. Když se začne voda vařit, zmírníme teplotu a vývar necháme pod pokličkou jen probublávat 1,5 hodiny. Nesmí se prudce vařit.
  9. Když je maso měkké, vývar scedíme přes síto do druhého hrnce, dochutíme solí, maso pokrájíme na kousky a můžeme ho dát do vývaru.
  10. Čistý bujon podáváme posypaný petrželovou natí.