Studený telecí bujón s koňakem
Ingredience
Bobkový list |
1 ks |
Celer bulvový |
200 g |
Celer - nať |
1 polévková lžíce |
Česnek |
2 ks |
Cibule |
2 ks |
Kedlubna |
150 g |
Máslo čerstvé |
1 polévková lžíce |
Mrkev kořen |
2 ks |
Nové koření celé |
4 ks |
Olej olivový jedlý |
1 polévková lžíce |
Pepř černý celý |
1 kávová lžička |
Petržel kořen |
2 ks |
Petržel - nať |
2 polévková lžíce |
Sůl |
1.5 kávová lžička |
Telecí kosti |
500 g |
Telecí maso přední |
600 g |
Voda pitná |
1.5 l |
Bageta |
4 ks |
Koňak Armaňak |
0.5 dl |
Pažitka |
2 polévková lžíce |
Pepř 4 barev |
4 polévková lžíce |
Sůl |
0.5 kávová lžička |
Sýr Hermelín (Camember, Encián) |
100 g |
-
Doba přípravy: 24 min
-
Doba vaření: 100 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Čerstvě uvařený a scezený telecí bujón dáme do chladničky na 12 hodin.
- Druhý den odstraníme z povrchu studeného bujonu pečlivě tuk, zamícháme do bujónu 0.5 dl koňaku Armaňaku, bujon dosolíme podle chuti.
- Pažitku omyjeme a drobně pokrájíme. Z Hermelínu nakrájíme 8 plátků. Na 4 malé bagety položíme plátky sýru, posypeme je hrubě pomletým pepřem 4 barev, bagety položíme je na pekáček a dáme je zapéct na 2 - 4 minuty do dobře vyhřáté trouby při 200°C.
- Každou porci nalijeme do misky, ozdobíme drobně pokrájenou pažitkou a podáváme se zapečenou bagetkou s Hermelínem.
- Telecí masový bujon [27974]:
- Telecí maso z hrudí a telecí kosti omyjeme.
- Mrkev, cibuli, česnek, petržel, celer, kedlubnu, petrželovou a celerovou nať očistíme, omyjeme a pokrájíme na menší kusy. V hrnci rozehřejeme máslo s olejem a zeleninu za občasného promíchání podusíme přibližně 6 – 8 minut.
- Pak k zelenině přidáme telecí maso s kostmi, bobkový list, nové koření, celý pepř, sůl a zalijeme studenou vodou tak, aby vše bylo ponořeno. Když se začne voda vařit, zmírníme teplotu a vývar necháme pod pokličkou jen probublávat 1,5 hodiny. Nesmí se prudce vařit.
- Když je maso měkké, vývar scedíme přes síto do druhého hrnce, dochutíme solí, maso pokrájíme na kousky a můžeme ho dát do vývaru.
- Čistý bujon podáváme posypaný petrželovou natí.