Studený telecí bujon s citronem

Ingredience


Máslo čerstvé 40 g
Nakládaný zelený pepř 1 kávová lžička
Pepř bílý 2 špetka
Sůl 2 špetka
Bobkový list 1 ks
Celer bulvový 200 g
Celer - nať 1 polévková lžíce
Česnek 2 ks
Cibule 2 ks
Kedlubna 150 g
Máslo čerstvé 1 polévková lžíce
Mrkev kořen 2 ks
Nové koření celé 4 ks
Olej olivový jedlý 1 polévková lžíce
Pepř černý celý 1 kávová lžička
Petržel kořen 2 ks
Petržel - nať 2 polévková lžíce
Sůl 1.5 kávová lžička
Telecí kosti 500 g
Telecí maso přední 600 g
Voda pitná 1.5 l
Chléb celozrnný žitný 4 krajíc
Citrony 1 ks
Meduňka 1 polévková lžíce
Sherry brandy 4 polévková lžíce
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Z omytého, chemicky neošetřeného citronu nastrouháme kůru. Čerstvou opláchnutou meduňku drobně pokrájíme.
  2. 4 krajíce černého žitného chleba nasucho opečeme v toustovači.
  3. Připravíme pepřové máslo. Do misky dáme 40 g změklého másla, přimícháme 1 lžičku naloženého zeleného pepře, 2 špetky soli a 2 špetky hrubě pomletého bílého pepře. Máslo dobře s pepřem promícháme.
  4. Z 1 litru čistého vychlazeného telecího bujonu odebereme opatrně z povrchu tuk, přimícháme 4 lžíce Sherry brandy, citronovou kůru, pokrájenou meduňku a podáváme s opečeným černým žitným chlebem, potřeným pepřovým máslem.
  5. Telecí masový bujon [27974]:
  6. Telecí maso z hrudí a telecí kosti omyjeme.
  7. Mrkev, cibuli, česnek, petržel, celer, kedlubnu, petrželovou a celerovou nať očistíme, omyjeme a pokrájíme na menší kusy. V hrnci si rozehřejeme máslo s olejem a zeleninu za občasného promíchání podusíme přibližně 6 – 8 minut.
  8. Pak k zelenině přidáme telecí maso s kostmi, bobkový list, nové koření, celý pepř, sůl a zalijeme studenou vodou tak, aby vše bylo ponořeno. Když se začne voda vařit, zmírníme teplotu a vývar necháme pod pokličkou jen probublávat 1,5 hodiny. Nesmí se prudce vařit.
  9. Když je maso měkké, vývar scedíme přes síto do druhého hrnce, dochutíme solí, maso pokrájíme na kousky a můžeme ho dát do vývaru.
  10. Čistý bujon podáváme posypaný petrželovou natí.