Studený telecí bujon s citronem
Ingredience
Máslo čerstvé |
40 g |
Nakládaný zelený pepř |
1 kávová lžička |
Pepř bílý |
2 špetka |
Sůl |
2 špetka |
Bobkový list |
1 ks |
Celer bulvový |
200 g |
Celer - nať |
1 polévková lžíce |
Česnek |
2 ks |
Cibule |
2 ks |
Kedlubna |
150 g |
Máslo čerstvé |
1 polévková lžíce |
Mrkev kořen |
2 ks |
Nové koření celé |
4 ks |
Olej olivový jedlý |
1 polévková lžíce |
Pepř černý celý |
1 kávová lžička |
Petržel kořen |
2 ks |
Petržel - nať |
2 polévková lžíce |
Sůl |
1.5 kávová lžička |
Telecí kosti |
500 g |
Telecí maso přední |
600 g |
Voda pitná |
1.5 l |
Chléb celozrnný žitný |
4 krajíc |
Citrony |
1 ks |
Meduňka |
1 polévková lžíce |
Sherry brandy |
4 polévková lžíce |
-
Doba přípravy: 25 min
-
Doba vaření: 90 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Z omytého, chemicky neošetřeného citronu nastrouháme kůru. Čerstvou opláchnutou meduňku drobně pokrájíme.
- 4 krajíce černého žitného chleba nasucho opečeme v toustovači.
- Připravíme pepřové máslo. Do misky dáme 40 g změklého másla, přimícháme 1 lžičku naloženého zeleného pepře, 2 špetky soli a 2 špetky hrubě pomletého bílého pepře. Máslo dobře s pepřem promícháme.
- Z 1 litru čistého vychlazeného telecího bujonu odebereme opatrně z povrchu tuk, přimícháme 4 lžíce Sherry brandy, citronovou kůru, pokrájenou meduňku a podáváme s opečeným černým žitným chlebem, potřeným pepřovým máslem.
- Telecí masový bujon [27974]:
- Telecí maso z hrudí a telecí kosti omyjeme.
- Mrkev, cibuli, česnek, petržel, celer, kedlubnu, petrželovou a celerovou nať očistíme, omyjeme a pokrájíme na menší kusy. V hrnci si rozehřejeme máslo s olejem a zeleninu za občasného promíchání podusíme přibližně 6 – 8 minut.
- Pak k zelenině přidáme telecí maso s kostmi, bobkový list, nové koření, celý pepř, sůl a zalijeme studenou vodou tak, aby vše bylo ponořeno. Když se začne voda vařit, zmírníme teplotu a vývar necháme pod pokličkou jen probublávat 1,5 hodiny. Nesmí se prudce vařit.
- Když je maso měkké, vývar scedíme přes síto do druhého hrnce, dochutíme solí, maso pokrájíme na kousky a můžeme ho dát do vývaru.
- Čistý bujon podáváme posypaný petrželovou natí.