Telecí consommé s chilli

Ingredience


Bobkový list 1 ks
Celer bulvový 200 g
Celer - nať 1 polévková lžíce
Česnek 2 ks
Cibule 2 ks
Kedlubna 150 g
Máslo čerstvé 1 polévková lžíce
Mrkev kořen 2 ks
Nové koření celé 4 ks
Olej olivový jedlý 1 polévková lžíce
Pepř černý celý 1 kávová lžička
Petržel kořen 2 ks
Petržel - nať 2 polévková lžíce
Sůl 1.5 kávová lžička
Telecí kosti 500 g
Telecí maso přední 600 g
Voda pitná 1.5 l
Chilli omáčka 1 polévková lžíce
Mandle plátky 2 polévková lžíce
Rajčata Cherry 8 ks
Řeřicha 1 polévková lžíce
Šťáva karotková 2.5 dl
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. 8 dl telecího čistého bujonu bez tuku necháme vychladit. Mrkvovou šťávu smícháme s chilli omáčkou a zamícháme ji do bujonu.
  2. Cherry rajčata omyjeme, překrojíme napůl a dáme je do vychlazeného bujonu. Řeřichu opláchneme, necháme odkapat a drobně ji pokrájíme.
  3. V pánvi opražíme dozlatova nasucho mandlové lupínky.
  4. Do každé misky položíme lžíci mandlových lupínků, zalijeme vychlazeným bujonem, posypeme řeřichou a podáváme.
  5. Telecí masový bujon [27974]:
  6. Telecí maso z hrudí a telecí kosti omyjeme.
  7. Mrkev, cibuli, česnek, petržel, celer, kedlubnu, petrželovou a celerovou nať očistíme, omyjeme a pokrájíme na menší kusy. V hrnci rozehřejeme máslo s olejem a zeleninu za občasného promíchání podusíme přibližně 6 – 8 minut.
  8. Pak k zelenině přidáme telecí maso s kostmi, bobkový list, nové koření, celý pepř, sůl a zalijeme studenou vodou tak, aby vše bylo ponořeno. Když se začne voda vařit, zmírníme teplotu a vývar necháme pod pokličkou jen probublávat 1,5 hodiny. Nesmí se prudce vařit.
  9. Když je maso měkké, vývar scedíme přes síto do druhého hrnce, dochutíme solí, maso pokrájíme na kousky a můžeme ho dát do vývaru.
  10. Čistý bujon podáváme posypaný petrželovou natí.