Svitky z lososa a platýze na švestkách

Ingredience


Bobkový list 3 ks
Celer - nať 40 g
Losos - filety 300 g
Máslo čerstvé 30 g
Mouka pšeničná hladká T 650 12 g
Mrkev kořen 80 g
Pažitka 5 g
Pepř černý mletý 1 špetka
Petržel - nať 8 g
Platýz - filety 300 g
Pórek 90 g
Špenát listový čerstvý 100 g
Sůl 1 špetka
Švestky sušené 150 g
Tymián čerstvý 8 g
Vaječný žloutek slepičí 2 ks
Víno bílé 200 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Zeleninu očistíme, pokrájíme na drobné kousky, přendáme do hrnce.
  2. Přidáme 10 g másla a nezakryté dáme na 5 minut do trouby rozehřáté na 100 °C. Občas zamícháme.
  3. Poté přidáme hlavu a kosti z platýze a dáme opět péct na 2 minuty.
  4. Přilijeme víno, 1 l vody, osolíme, opepříme a přidáme bylinky.
  5. Přikryté pečeme ještě 6 minut.
  6. Hotový vývar propasírujeme přes sítko.
  7. Lososové filety omyjeme, osušíme. Opepříme a osolíme, dáme na ně cca 3-4 listy špenátu, zbaveného stopek.
  8. Na listy špenátu dáme filet z platýsa, vše srolujeme a dáme do vymazané zapékací mísy.
  9. 10 g másla rozehřejeme, přisypeme mouku, dobře promícháme. Vlijeme do vývaru, dobře zamícháme a necháme 2 minuty péct.
  10. Zakysanou smetanu smícháme se žloutky a přivedeme k varu. Hotovou směs vmícháme do rybího vývaru, přisypeme švestky a necháme další 2 minuty péct.
  11. Misku s filetami necháme 5 minut zapékat. Po upečení ihned přendáme na talířky s troškou omáčky.