Svitky z lososa a platýze na švestkách
Ingredience
Bobkový list |
3 ks |
Celer - nať |
40 g |
Losos - filety |
300 g |
Máslo čerstvé |
30 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
12 g |
Mrkev kořen |
80 g |
Pažitka |
5 g |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Petržel - nať |
8 g |
Platýz - filety |
300 g |
Pórek |
90 g |
Špenát listový čerstvý |
100 g |
Sůl |
1 špetka |
Švestky sušené |
150 g |
Tymián čerstvý |
8 g |
Vaječný žloutek slepičí |
2 ks |
Víno bílé |
200 ml |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 25 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Zeleninu očistíme, pokrájíme na drobné kousky, přendáme do hrnce.
- Přidáme 10 g másla a nezakryté dáme na 5 minut do trouby rozehřáté na 100 °C. Občas zamícháme.
- Poté přidáme hlavu a kosti z platýze a dáme opět péct na 2 minuty.
- Přilijeme víno, 1 l vody, osolíme, opepříme a přidáme bylinky.
- Přikryté pečeme ještě 6 minut.
- Hotový vývar propasírujeme přes sítko.
- Lososové filety omyjeme, osušíme. Opepříme a osolíme, dáme na ně cca 3-4 listy špenátu, zbaveného stopek.
- Na listy špenátu dáme filet z platýsa, vše srolujeme a dáme do vymazané zapékací mísy.
- 10 g másla rozehřejeme, přisypeme mouku, dobře promícháme. Vlijeme do vývaru, dobře zamícháme a necháme 2 minuty péct.
- Zakysanou smetanu smícháme se žloutky a přivedeme k varu. Hotovou směs vmícháme do rybího vývaru, přisypeme švestky a necháme další 2 minuty péct.
- Misku s filetami necháme 5 minut zapékat. Po upečení ihned přendáme na talířky s troškou omáčky.