Créme brulée
Ingredience
Cukr krupice |
50 g |
Cukr moučkový |
100 g |
Smetana 33% (šlehačka) |
500 ml |
Vaječný žloutek slepičí |
5 ks |
Vanilkový lusk |
1 ks |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 30 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Smetanu ohřejeme společně s rozpůleným vanilkovým luskem. Ohřátou smetanu odstavíme z plotny a necháme zakrytou louhovat.
- Žloutky smícháme s cukrem a šleháme do získání bílé pěny, poté vmícháme teplou smetanu, z které jsme odstranili vanilkový lusk.
- Krém nalijeme do zapékací misky, tu vložíme do vlažné vodní lázně. Vršek misky zakryjeme alobalem a dáme do trouby.
- Zapékáme 18 minut při 190 °C.
- Upečený krém vyjmeme, necháme vystydnout a poté dáme zakryté přes noc do chladničky.
- Před podáváním posypeme vršek cukrem. Mřížku na grilování rozpálíme dočervena nad plamenem a ihned přiložíme k cukru, postup opakujeme do zkaramelizování cukru.
- Poté ihned podáváme.