Créme brulée

Ingredience


Cukr krupice 50 g
Cukr moučkový 100 g
Smetana 33% (šlehačka) 500 ml
Vaječný žloutek slepičí 5 ks
Vanilkový lusk 1 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Smetanu ohřejeme společně s rozpůleným vanilkovým luskem. Ohřátou smetanu odstavíme z plotny a necháme zakrytou louhovat.
  2. Žloutky smícháme s cukrem a šleháme do získání bílé pěny, poté vmícháme teplou smetanu, z které jsme odstranili vanilkový lusk.
  3. Krém nalijeme do zapékací misky, tu vložíme do vlažné vodní lázně. Vršek misky zakryjeme alobalem a dáme do trouby.
  4. Zapékáme 18 minut při 190 °C.
  5. Upečený krém vyjmeme, necháme vystydnout a poté dáme zakryté přes noc do chladničky.
  6. Před podáváním posypeme vršek cukrem. Mřížku na grilování rozpálíme dočervena nad plamenem a ihned přiložíme k cukru, postup opakujeme do zkaramelizování cukru.
  7. Poté ihned podáváme.