Turecký med
Ingredience
Cukr hroznový (glukóza) |
6 g |
Cukr krupice |
250 g |
Mandle |
300 g |
Med včelí |
150 ml |
Pistácie |
100 g |
Vaječný bílek slepičí |
3 ks |
Voda pitná |
80 ml |
-
Doba přípravy: 45 min
-
Doba vaření: 30 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Mandle a pistácie dobře opražíme. Cukr smícháme s 80 ml vody a glukózovým cukrem a uvedeme k varu. Bílky mezitím vyšleháme v tuhý sníh. Když teplota sirupu dosáhne 140 °C, přilijeme med a ohřejeme až na 143 °C.
- Poté hrnec přendáme do studené vodní lázně. Přimícháme sníh a stále mícháme. Směs přelejeme do hrnce postaveného ve vařící vodní lázni a stále mícháme. Propracováváme 10 minut, poté přisypeme mandle a pistácie.
- Formu, vyloženou papírem na pečení, naplníme směsí, překryjeme vršek další vrstvou papíru a necháme zcela ztuhnout.
- Poté turecký med pokrájíme na libovolně velké kousky.