Turecký med

Ingredience


Cukr hroznový (glukóza) 6 g
Cukr krupice 250 g
Mandle 300 g
Med včelí 150 ml
Pistácie 100 g
Vaječný bílek slepičí 3 ks
Voda pitná 80 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Mandle a pistácie dobře opražíme. Cukr smícháme s 80 ml vody a glukózovým cukrem a uvedeme k varu. Bílky mezitím vyšleháme v tuhý sníh. Když teplota sirupu dosáhne 140 °C, přilijeme med a ohřejeme až na 143 °C.
  2. Poté hrnec přendáme do studené vodní lázně. Přimícháme sníh a stále mícháme. Směs přelejeme do hrnce postaveného ve vařící vodní lázni a stále mícháme. Propracováváme 10 minut, poté přisypeme mandle a pistácie.
  3. Formu, vyloženou papírem na pečení, naplníme směsí, překryjeme vršek další vrstvou papíru a necháme zcela ztuhnout.
  4. Poté turecký med pokrájíme na libovolně velké kousky.