Telecí polévka s kapary a zeleninou
Ingredience
Bobkový list |
1 ks |
Celer bulvový |
200 g |
Celer - nať |
1 polévková lžíce |
Česnek |
2 ks |
Cibule |
2 ks |
Kedlubna |
150 g |
Máslo čerstvé |
1 polévková lžíce |
Mrkev kořen |
2 ks |
Nové koření celé |
4 ks |
Olej olivový jedlý |
1 polévková lžíce |
Pepř černý celý |
1 kávová lžička |
Petržel kořen |
2 ks |
Petržel - nať |
2 polévková lžíce |
Sůl |
1.5 kávová lžička |
Telecí kosti |
500 g |
Telecí maso přední |
600 g |
Voda pitná |
1.5 l |
Brambory |
200 g |
Celer řapíkatý |
100 g |
Česnek |
2 stroužek |
Cibule |
2 ks |
Kapary |
1 polévková lžíce |
Kmín drcený |
1 kávová lžička |
Květák |
100 g |
Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce |
Mrkev kořen |
100 g |
Olej slunečnicový |
1 polévková lžíce |
Pepř 4 barev |
1 kávová lžička |
Petržel kudrnka |
2 polévková lžíce |
Pórek |
100 g |
Rajčata |
1 ks |
Sardelové řezy |
2 ks |
Sherry brandy |
2 cl |
Sůl |
1 kávová lžička |
-
Doba přípravy: 35 min
-
Doba vaření: 110 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Zeleninu: brambory, mrkev, řapíkatý celer, květák, cibuli a pórek očistíme a omyjeme. Celer s pórkem a mrkví pokrájíme na tenká kolečka. Brambory pokrájíme na kostky. Cibuli nakrájíme nadrobno, květák rozdělíme na malé růžičky. Omyté rajče rozkrojíme napůl. Petrželku omyjeme a drobně pokrájíme.
- V pánvi na rozpáleném másle s olejem zpěníme cibuli, přidáme k ní postupně pórek, mrkev, celer, vše krátce (přibližně 5 minut), restujeme dozlatova. Zeleninu zalijeme 1 litrem čistého telecího bujonu. Když se začne polévka vařit, přidáme brambory s květákem, rajče, polévku ochutíme solí, mletým kmínem, celým barevným pepřem a 2 stroužky prolisovaného česneku. Polévku vaříme dalších 10 minut.
- Mezitím nakrájíme na malé kousky 2 sardelové filety, které přidáme do polévky s 1 lžicí kapary a 2 cl Sherry brandy, přibližně 1-2 minuty před dovařením. Rajče před podáváním vyjmeme.
- Polévku podáváme v miskách, každou porci posypeme lžičkou zelené petrželky.
- Telecí masový bujon [27974]:
- Telecí maso z hrudí a telecí kosti omyjeme.
- Mrkev, cibuli, česnek, petržel, celer, kedlubnu, petrželovou a celerovou nať očistíme, omyjeme a pokrájíme na menší kusy. V hrnci rozehřejeme máslo s olejem a zeleninu za občasného promíchání podusíme přibližně 6 – 8 minut.
- Pak k zelenině přidáme telecí maso s kostmi, bobkový list, nové koření, celý pepř, sůl a zalijeme studenou vodou tak, aby vše bylo ponořeno. Když se začne voda vařit, zmírníme teplotu a vývar necháme pod pokličkou jen probublávat 1,5 hodiny. Nesmí se prudce vařit.
- Když je maso měkké, vývar scedíme přes síto do druhého hrnce, dochutíme solí, maso pokrájíme na kousky a můžeme ho dát do vývaru.
- Čistý bujon podáváme posypaný petrželovou natí.