Speciální čínská smažená rýže
Ingredience
Česnek |
1 stroužek |
Cibulka jarní |
4 ks |
Cukr moučkový |
1 špetka |
Hrášek mražený |
55 g |
Kešu oříšky pražené |
1 polévková lžíce |
Krevety tygří - loupané |
115 g |
Kuřecí maso vařené |
115 g |
Olej arašídový (podzemnicový) |
3 polévková lžíce |
Omáčka sojová světlá |
2 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Rýže dlouhozrnná |
1 hrnek |
Salát hlávkový |
55 g |
Sůl |
1 špetka |
Vejce slepičí |
1 ks |
Voda pitná |
600 ml |
-
Doba přípravy: 15 min
-
Doba vaření: 30 min
-
Počet porcí: 4 porce
- V teplé vodě propláchneme rýži, aby se snížil obsah škrobu. Necháme okapat. Vložíme ji do hrnce, přidáme lžíci oleje a zalijeme vodou.
- Zakryjeme hrnec a dáme na sporák. Až se bude voda vařit, rýži promícháme, zakryjeme a 15 minut povaříme, dokud rýže nevypije všechnu vodu. Odstavíme hrnec a necháme 10 minut stát, poté sundáme poklici. Uvařenou rýži promícháme a necháme vychladnout.
- Zbytek oleje rozehřejeme na pánvi. Osmahneme za stálého míchání cibulku a česnek. Po chvilce přidáme krevety, hrášek a kuřecí maso a 2 minutky restujeme za stálého míchání. Přidáme vařenou rýži a 2 minutky prohříváme. Přidáme vajíčko a mícháme, než se bílek začne srážet. Přidáme sójovou omáčku, salát, cukr a koření.
- Hotový pokrm vyklopíme do vyhřátých misek, posypeme drcenými kešu oříšky a podáváme.