Telecí bramboračka

Ingredience


Bobkový list 1 ks
Celer bulvový 200 g
Celer - nať 1 polévková lžíce
Česnek 2 ks
Cibule 2 ks
Kedlubna 150 g
Máslo čerstvé 1 polévková lžíce
Mrkev kořen 2 ks
Nové koření celé 4 ks
Olej olivový jedlý 1 polévková lžíce
Pepř černý celý 1 kávová lžička
Petržel kořen 2 ks
Petržel - nať 2 polévková lžíce
Sůl 1.5 kávová lžička
Telecí kosti 500 g
Telecí maso přední 600 g
Voda pitná 1.5 l
Brambory 160 g
Celer bulvový 80 g
Celer - nať 1 polévková lžíce
Cibulka jarní 4 ks
Kapusta růžičková 80 g
Kmín drcený 1 kávová lžička
Krupky trhané 2 polévková lžíce
Majoránka 2 kávová lžička
Máslo čerstvé 3 polévková lžíce
Mrkev kořen 80 g
Pepř černý mletý 0.5 kávová lžička
Petržel kořen 80 g
Petržel kudrnka 1 polévková lžíce
Protlak rajčatový 1 polévková lžíce
Sůl 1 kávová lžička
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky. Růžičkovou kapustu očistíme a omyjeme. Oloupanou mrkev, celer a petržel omyjeme a nakrájíme na kostičky. Očištěnou a omytou jarní cibulku pokrájíme na tenká kolečka. 2 lžíce drobných krupek dobře promyjeme. Celerovou a petrželovou nať omyjeme a drobně pokrájíme.
  2. V hrnci na 3 lžicích rozpuštěného másla pokrájenou zeleninu (kromě petrželové natě) za občasného promíchání podusíme přibližně 5-7 minut. Přidáme 2 lžíce drobných krupek, promícháme, přilijeme 1 litr čistého telecího bujonu a vše vaříme minimálně 15 minut. Následně polévku dochutíme solí, mletým kmínem, pepřem a majoránkou. Přimícháme 1 lžíci rajčatového protlaku, petrželovou nať a podáváme.
  3. Telecí masový bujon [27974]:
  4. Telecí maso z hrudí a telecí kosti omyjeme.
  5. Mrkev, cibuli, česnek, petržel, celer, kedlubnu, petrželovou a celerovou nať očistíme, omyjeme a pokrájíme na menší kusy. V hrnci rozehřejeme máslo s olejem a zeleninu za občasného promíchání podusíme přibližně 6 – 8 minut.
  6. Pak k zelenině přidáme telecí maso s kostmi, bobkový list, nové koření, celý pepř, sůl a zalijeme studenou vodou tak, aby vše bylo ponořeno. Když se začne voda vařit, zmírníme teplotu a vývar necháme pod pokličkou jen probublávat 1,5 hodiny. Nesmí se prudce vařit.
  7. Když je maso měkké, vývar scedíme přes síto do druhého hrnce, dochutíme solí, maso pokrájíme na kousky a můžeme ho dát do vývaru.
  8. Čistý bujon podáváme posypaný petrželovou natí.