Telecí bramboračka
Ingredience
Bobkový list |
1 ks |
Celer bulvový |
200 g |
Celer - nať |
1 polévková lžíce |
Česnek |
2 ks |
Cibule |
2 ks |
Kedlubna |
150 g |
Máslo čerstvé |
1 polévková lžíce |
Mrkev kořen |
2 ks |
Nové koření celé |
4 ks |
Olej olivový jedlý |
1 polévková lžíce |
Pepř černý celý |
1 kávová lžička |
Petržel kořen |
2 ks |
Petržel - nať |
2 polévková lžíce |
Sůl |
1.5 kávová lžička |
Telecí kosti |
500 g |
Telecí maso přední |
600 g |
Voda pitná |
1.5 l |
Brambory |
160 g |
Celer bulvový |
80 g |
Celer - nať |
1 polévková lžíce |
Cibulka jarní |
4 ks |
Kapusta růžičková |
80 g |
Kmín drcený |
1 kávová lžička |
Krupky trhané |
2 polévková lžíce |
Majoránka |
2 kávová lžička |
Máslo čerstvé |
3 polévková lžíce |
Mrkev kořen |
80 g |
Pepř černý mletý |
0.5 kávová lžička |
Petržel kořen |
80 g |
Petržel kudrnka |
1 polévková lžíce |
Protlak rajčatový |
1 polévková lžíce |
Sůl |
1 kávová lžička |
-
Doba přípravy: 40 min
-
Doba vaření: 115 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky. Růžičkovou kapustu očistíme a omyjeme. Oloupanou mrkev, celer a petržel omyjeme a nakrájíme na kostičky. Očištěnou a omytou jarní cibulku pokrájíme na tenká kolečka. 2 lžíce drobných krupek dobře promyjeme. Celerovou a petrželovou nať omyjeme a drobně pokrájíme.
- V hrnci na 3 lžicích rozpuštěného másla pokrájenou zeleninu (kromě petrželové natě) za občasného promíchání podusíme přibližně 5-7 minut. Přidáme 2 lžíce drobných krupek, promícháme, přilijeme 1 litr čistého telecího bujonu a vše vaříme minimálně 15 minut. Následně polévku dochutíme solí, mletým kmínem, pepřem a majoránkou. Přimícháme 1 lžíci rajčatového protlaku, petrželovou nať a podáváme.
- Telecí masový bujon [27974]:
- Telecí maso z hrudí a telecí kosti omyjeme.
- Mrkev, cibuli, česnek, petržel, celer, kedlubnu, petrželovou a celerovou nať očistíme, omyjeme a pokrájíme na menší kusy. V hrnci rozehřejeme máslo s olejem a zeleninu za občasného promíchání podusíme přibližně 6 – 8 minut.
- Pak k zelenině přidáme telecí maso s kostmi, bobkový list, nové koření, celý pepř, sůl a zalijeme studenou vodou tak, aby vše bylo ponořeno. Když se začne voda vařit, zmírníme teplotu a vývar necháme pod pokličkou jen probublávat 1,5 hodiny. Nesmí se prudce vařit.
- Když je maso měkké, vývar scedíme přes síto do druhého hrnce, dochutíme solí, maso pokrájíme na kousky a můžeme ho dát do vývaru.
- Čistý bujon podáváme posypaný petrželovou natí.