Banánový smetanový koláč

Banánový smetanový koláč - obrázek

Ingredience


Banány 3 ks
Citronová šťáva 0.5 polévková lžíce
Cukr krupice 85 g
Cukr moučkový 3 polévková lžíce
Linecké (křehké) těsto 500 g
Maizena - kukuřičný škrob 4 polévková lžíce
Mléko plnotučné 450 ml
Smetana 33% (šlehačka) 360 ml
Sůl 1 špetka
Tresť vanilková 1 kávová lžička
Vaječný žloutek slepičí 4 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Na pracovní ploše rozválíme těsto na plát a vyložíme jím kulatou koláčovou formu vymazanou máslem. Okraje zarovnáme a dno propícháme vidličkou. Na těsto položíme pečicí papír, zatížíme fazolemi, formu postavíme na plech a vložíme do trouby vyhřáté na 200 stupňů Celsia. Korpus pečeme asi 15 minut.
  2. Potom papír s fazolemi odstraníme a korpus pečeme ještě 5-10 minut, až bude těsto zlatavé a suché.
  3. V míse ušleháme žloutky, cukr, kukuřičný škrob a sůl do světlé pěny. Přišleháme mléko a vanilkovou tresť, vlijeme do kastrůlku a na středním ohni zvolna mícháme, až vznikne hladký krém. Necháme úplně vychladnout.
  4. Oloupané, na tenké plátky nakrájené banány promícháme s citronovou šťávou a rozložíme na vychladlý korpus. Na banány naneseme krém, koláč přetáhneme potravinářskou fólií a necháme alespoň 2 hodiny v chladu.
  5. Smetanu ušleháme s moučkovým cukrem a těsně před podáváním naneseme na koláč.