Banánový smetanový koláč
Ingredience
Banány |
3 ks |
Citronová šťáva |
0.5 polévková lžíce |
Cukr krupice |
85 g |
Cukr moučkový |
3 polévková lžíce |
Linecké (křehké) těsto |
500 g |
Maizena - kukuřičný škrob |
4 polévková lžíce |
Mléko plnotučné |
450 ml |
Smetana 33% (šlehačka) |
360 ml |
Sůl |
1 špetka |
Tresť vanilková |
1 kávová lžička |
Vaječný žloutek slepičí |
4 ks |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 25 min
-
Počet porcí: 8 porcí
- Na pracovní ploše rozválíme těsto na plát a vyložíme jím kulatou koláčovou formu vymazanou máslem. Okraje zarovnáme a dno propícháme vidličkou. Na těsto položíme pečicí papír, zatížíme fazolemi, formu postavíme na plech a vložíme do trouby vyhřáté na 200 stupňů Celsia. Korpus pečeme asi 15 minut.
- Potom papír s fazolemi odstraníme a korpus pečeme ještě 5-10 minut, až bude těsto zlatavé a suché.
- V míse ušleháme žloutky, cukr, kukuřičný škrob a sůl do světlé pěny. Přišleháme mléko a vanilkovou tresť, vlijeme do kastrůlku a na středním ohni zvolna mícháme, až vznikne hladký krém. Necháme úplně vychladnout.
- Oloupané, na tenké plátky nakrájené banány promícháme s citronovou šťávou a rozložíme na vychladlý korpus. Na banány naneseme krém, koláč přetáhneme potravinářskou fólií a necháme alespoň 2 hodiny v chladu.
- Smetanu ušleháme s moučkovým cukrem a těsně před podáváním naneseme na koláč.