Masová telecí polévka
Ingredience
Bobkový list |
1 ks |
Celer bulvový |
200 g |
Celer - nať |
1 polévková lžíce |
Česnek |
2 ks |
Cibule |
2 ks |
Kedlubna |
150 g |
Máslo čerstvé |
1 polévková lžíce |
Mrkev kořen |
2 ks |
Nové koření celé |
4 ks |
Olej olivový jedlý |
1 polévková lžíce |
Pepř černý celý |
1 kávová lžička |
Petržel kořen |
2 ks |
Petržel - nať |
2 polévková lžíce |
Sůl |
1.5 kávová lžička |
Telecí kosti |
500 g |
Telecí maso přední |
600 g |
Voda pitná |
1.5 l |
Chilli koření mleté |
0.5 kávová lžička |
Hrášek mražený |
70 g |
Nudle domácí |
100 g |
Olej sezamový |
2 polévková lžíce |
Paprika mletá sladká |
1 kávová lžička |
Pepř bílý |
0.5 kávová lžička |
Petržel kudrnka |
1 polévková lžíce |
Sůl |
1 kávová lžička |
Telecí kýta |
250 g |
-
Doba přípravy: 35 min
-
Doba vaření: 120 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Petrželku kudrnku omyjeme a drobně pokrájíme.
- Telecí kýtu omyjeme a nakrájíme na tenké nudličky. V hrnci rozpálíme olej a pokrájené maso za stálého míchání restujeme dozlatova. Ochutíme je solí, pepřem, mletým chilli a paprikou. Maso zalijeme 1 litrem čistého bujonu a pomalu vaříme 15 minut. 5 minut před dokončením přidáme mražený zelený hrášek a domácí nudle, které vaříme jen 1-2 minuty.
- Telecí masový bujon [27974]:
- Telecí maso z hrudí a telecí kosti omyjeme.
- Mrkev, cibuli, česnek, petržel, celer, kedlubnu, petrželovou a celerovou nať očistíme, omyjeme a pokrájíme na menší kusy. V hrnci rozehřejeme máslo s olejem a zeleninu za občasného promíchání podusíme přibližně 6 – 8 minut.
- Pak k zelenině přidáme telecí maso s kostmi, bobkový list, nové koření, celý pepř, sůl a zalijeme studenou vodou tak, aby vše bylo ponořeno. Když se začne voda vařit, zmírníme teplotu a vývar necháme pod pokličkou jen probublávat 1,5 hodiny. Nesmí se prudce vařit.
- Když je maso měkké, vývar scedíme přes síto do druhého hrnce, dochutíme solí, maso pokrájíme na kousky a můžeme ho dát do vývaru.
- Čistý bujon podáváme posypaný petrželovou natí.