Masová telecí polévka

Ingredience


Bobkový list 1 ks
Celer bulvový 200 g
Celer - nať 1 polévková lžíce
Česnek 2 ks
Cibule 2 ks
Kedlubna 150 g
Máslo čerstvé 1 polévková lžíce
Mrkev kořen 2 ks
Nové koření celé 4 ks
Olej olivový jedlý 1 polévková lžíce
Pepř černý celý 1 kávová lžička
Petržel kořen 2 ks
Petržel - nať 2 polévková lžíce
Sůl 1.5 kávová lžička
Telecí kosti 500 g
Telecí maso přední 600 g
Voda pitná 1.5 l
Chilli koření mleté 0.5 kávová lžička
Hrášek mražený 70 g
Nudle domácí 100 g
Olej sezamový 2 polévková lžíce
Paprika mletá sladká 1 kávová lžička
Pepř bílý 0.5 kávová lžička
Petržel kudrnka 1 polévková lžíce
Sůl 1 kávová lžička
Telecí kýta 250 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Petrželku kudrnku omyjeme a drobně pokrájíme.
  2. Telecí kýtu omyjeme a nakrájíme na tenké nudličky. V hrnci rozpálíme olej a pokrájené maso za stálého míchání restujeme dozlatova. Ochutíme je solí, pepřem, mletým chilli a paprikou. Maso zalijeme 1 litrem čistého bujonu a pomalu vaříme 15 minut. 5 minut před dokončením přidáme mražený zelený hrášek a domácí nudle, které vaříme jen 1-2 minuty.
  3. Telecí masový bujon [27974]:
  4. Telecí maso z hrudí a telecí kosti omyjeme.
  5. Mrkev, cibuli, česnek, petržel, celer, kedlubnu, petrželovou a celerovou nať očistíme, omyjeme a pokrájíme na menší kusy. V hrnci rozehřejeme máslo s olejem a zeleninu za občasného promíchání podusíme přibližně 6 – 8 minut.
  6. Pak k zelenině přidáme telecí maso s kostmi, bobkový list, nové koření, celý pepř, sůl a zalijeme studenou vodou tak, aby vše bylo ponořeno. Když se začne voda vařit, zmírníme teplotu a vývar necháme pod pokličkou jen probublávat 1,5 hodiny. Nesmí se prudce vařit.
  7. Když je maso měkké, vývar scedíme přes síto do druhého hrnce, dochutíme solí, maso pokrájíme na kousky a můžeme ho dát do vývaru.
  8. Čistý bujon podáváme posypaný petrželovou natí.