Domácí paštika z tresky

Ingredience


Celer bulvový 30 g
Cibule 2 ks
Máslo čerstvé 20 g
Mrkev kořen 1 ks
Muškátový oříšek 1 špetka
Ocet kvasný lihový 1 dl
Paprika mletá sladká 1 špetka
Petržel kořen 30 g
Pšeničná krupice 20 g
Slanina vepřová 100 g
Sůl 8 g
Treska aljašská 500 g
Vejce slepičí 1 ks
Zázvor mletý 3 g
Žemle tuková 50 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Tresku zbavenou hlavy stáhneme z kůže a zalijeme octem. V 0.5 l vody vaříme kořenovou zeleninu a cibuli doměkka asi 30 minut. Zeleninu vyjmeme a ve vývaru uvaříme tresku asi 10 minut a necháme vychladnout.
  2. Do mísy vlijeme 2 dl vývaru a přidáme housku nakrájenou na kostičky, aby vývar trochu nasákla. Mezitím na pánvi osmažíme pokrájenou slaninu a nadrobno nakrájenou cibulku dozlatova. Po vychladnutí přidáme do mísy k housce. Uvařenou tresku zbavíme kostí, roztrháme na menší kusy a přidáme do mísy. Přihodíme ještě mrkev nakrájenou na kostky, vejce a vše rozmixujeme ručním mixérem do hladké hmoty. Přidáme koření, případně trochu krupice na zahuštění a vypracujeme polotuhou hmotu, kterou vložíme do vymazaného pekáčku nebo formy. Můžeme zapéct ve středně vyhřáté troubě 15 minut nebo vaříme v páře.
  3. Můžeme podávat teplé i studené.