Domácí paštika z tresky
Ingredience
Celer bulvový |
30 g |
Cibule |
2 ks |
Máslo čerstvé |
20 g |
Mrkev kořen |
1 ks |
Muškátový oříšek |
1 špetka |
Ocet kvasný lihový |
1 dl |
Paprika mletá sladká |
1 špetka |
Petržel kořen |
30 g |
Pšeničná krupice |
20 g |
Slanina vepřová |
100 g |
Sůl |
8 g |
Treska aljašská |
500 g |
Vejce slepičí |
1 ks |
Zázvor mletý |
3 g |
Žemle tuková |
50 g |
-
Doba přípravy: 60 min
-
Doba vaření: 60 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Tresku zbavenou hlavy stáhneme z kůže a zalijeme octem. V 0.5 l vody vaříme kořenovou zeleninu a cibuli doměkka asi 30 minut. Zeleninu vyjmeme a ve vývaru uvaříme tresku asi 10 minut a necháme vychladnout.
- Do mísy vlijeme 2 dl vývaru a přidáme housku nakrájenou na kostičky, aby vývar trochu nasákla. Mezitím na pánvi osmažíme pokrájenou slaninu a nadrobno nakrájenou cibulku dozlatova. Po vychladnutí přidáme do mísy k housce. Uvařenou tresku zbavíme kostí, roztrháme na menší kusy a přidáme do mísy. Přihodíme ještě mrkev nakrájenou na kostky, vejce a vše rozmixujeme ručním mixérem do hladké hmoty. Přidáme koření, případně trochu krupice na zahuštění a vypracujeme polotuhou hmotu, kterou vložíme do vymazaného pekáčku nebo formy. Můžeme zapéct ve středně vyhřáté troubě 15 minut nebo vaříme v páře.
- Můžeme podávat teplé i studené.