Dušená telecí kýta
Ingredience
Koňak Armaňak |
50 ml |
Maizena - kukuřičný škrob |
30 g |
Máslo čerstvé |
70 g |
Olej arašídový (podzemnicový) |
30 ml |
Pažitka |
6 g |
Pepř černý mletý |
2 špetka |
Šalotka |
120 g |
Smetana 16% (pochoutková) |
200 ml |
Sůl |
2 špetka |
Telecí kýta |
1300 g |
Víno bílé |
100 ml |
Vývar telecí |
300 ml |
Žampiony čerstvé |
400 g |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 70 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Žampiony a šalotku očistíme a pokrájíme na menší kousky. Maso osolíme a opepříme a necháme 15 minut osmahnout ze všech stran na rozpáleném oleji. Přidáme šalotku a žampióny, přiklopené dusíme 30 minut. Poté podlijeme vínem, povaříme 10 minut. Přilijeme vývar a smetanu, dusíme dalších 10 minut.
- Koňak smícháme s máslem, škrobem a nasekanou pažitkou. Maso vyjmeme z omáčky a směs z koňaku přilijeme do hrnce. Necháme chvíli povařit, poté k omáčce vrátíme maso a necháme prohřát. Ihned podáváme.