Bažant pečený s bylinkami a grapefruitem
Ingredience
Bažant obecný |
600 g |
Brambory vařené |
400 g |
Bylinky čerstvé - svazek |
1 ks |
Cibule |
50 g |
Estragon |
3 g |
Grapefruity |
80 g |
Máslo čerstvé |
30 g |
Pepř černý mletý |
3 g |
Šalvěj čerstvá |
5 g |
Saturejka |
3 g |
Slanina vepřová |
150 g |
Sůl |
15 g |
Tymián čerstvý |
3 g |
Víno bílé |
300 ml |
Vývar drůbeží |
300 ml |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 45 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Cibuli nakrájíme nadrobno, slaninu na nudličky, bylinky posekáme. Použijeme směs bylinek, ale nesmí chybět tymián, šalvěj, estragon a saturejka. Grapefruit oloupeme a nakrájíme na slabé plátky.
- Pekáč vymažeme máslem, vložíme do něj omytého bažanta, dvě lžíce slaniny vložíme do bažanta, ostatní okolo něj do pekáče, posypeme solí, pepřem, přidáme polovinu plátků grapefruitu, podlijeme vínem a dáme péct. Pečeme asi 20 minut, až se víno téměř odpaří a kousky slaniny se smaží v másle, přisypeme cibuli, bylinky, přidáme zbytek grapefruitu, podlijeme vývarem a dopečeme. Bažanta často poléváme vypečeným tukem.
- Bažanta naporcujeme a doplníme vařenými bramborami. Celý pokrm přelijeme šťávou s kousky slaniny a grapefruitu.