Bažant pečený s bylinkami a grapefruitem

Ingredience


Bažant obecný 600 g
Brambory vařené 400 g
Bylinky čerstvé - svazek 1 ks
Cibule 50 g
Estragon 3 g
Grapefruity 80 g
Máslo čerstvé 30 g
Pepř černý mletý 3 g
Šalvěj čerstvá 5 g
Saturejka 3 g
Slanina vepřová 150 g
Sůl 15 g
Tymián čerstvý 3 g
Víno bílé 300 ml
Vývar drůbeží 300 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Cibuli nakrájíme nadrobno, slaninu na nudličky, bylinky posekáme. Použijeme směs bylinek, ale nesmí chybět tymián, šalvěj, estragon a saturejka. Grapefruit oloupeme a nakrájíme na slabé plátky.
  2. Pekáč vymažeme máslem, vložíme do něj omytého bažanta, dvě lžíce slaniny vložíme do bažanta, ostatní okolo něj do pekáče, posypeme solí, pepřem, přidáme polovinu plátků grapefruitu, podlijeme vínem a dáme péct. Pečeme asi 20 minut, až se víno téměř odpaří a kousky slaniny se smaží v másle, přisypeme cibuli, bylinky, přidáme zbytek grapefruitu, podlijeme vývarem a dopečeme. Bažanta často poléváme vypečeným tukem.
  3. Bažanta naporcujeme a doplníme vařenými bramborami. Celý pokrm přelijeme šťávou s kousky slaniny a grapefruitu.