Jehněčí krémový bujon
Ingredience
Bobkový list |
2 ks |
Celer - nať |
60 g |
Česnek |
3 stroužek |
Cibule |
3 ks |
Jehněčí krkovice |
750 g |
Kosti hovězí morkové |
200 g |
Květák |
200 g |
Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce |
Nové koření celé |
4 ks |
Pepř bílý |
0.5 kávová lžička |
Pepř černý celý |
1 kávová lžička |
Petržel - nať |
60 g |
Pórek |
200 g |
Sůl |
0.5 polévková lžíce |
Víno bílé |
2 dl |
Voda pitná |
1.5 l |
Kerblík |
2 polévková lžíce |
Koňak Armaňak |
0.5 dl |
Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce |
Petržel - nať |
0.5 polévková lžíce |
Smetana 33% (šlehačka) |
0.5 dl |
Sůl |
1 špetka |
Vaječný žloutek slepičí |
1 ks |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 115 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Kerblík omyjeme, lístky otrháme. Petrželovou nať omyjeme a pokrájíme. Bylinky krátce podusíme na rozpuštěném másle.
- Do 1 litru jehněčího vývaru přidáme na kostky 300 g pokrájené uvařené jehněčí krkovičky z vývaru, 0,5 dl Armaňaku a podušené bylinky a pomalu vaříme 5 minut.
- V 0,5 dl sladké smetany rozmícháme 1 žloutek se špetkou soli, směs za stálého míchání vlijeme do bujonu, necháme přejít 30 sekund varem, odstavíme z plotny a podáváme.
- Jehněčí masový vývar [28495]:
- Omyté hovězí morkové kosti a jehněčí krkovičku dáme do většího hrnce a zalijeme vodou. Maso dáme vařit a když přijde k varu, teplotu zmírníme. Po 3 - 5 minutách maso vyjmeme, vodu slijeme a dáme ho znovu vařit s 1,5 litrem čisté vody. Přidáme očištěné omyté cibule, kterým necháme slupku a překrojíme je napůl. Ještě do vývaru přidáme 3 oloupané stroužky česneku, celý svazek petrželové a celerové natě, bobkový list, nové koření a celý černý pepř. Když se začne voda vařit, zmírníme teplotu, zakryjeme pokličkou a necháme jen mírně probublávat. Tímto způsobem zůstane vývar čistý.
- Mezitím si očistíme a omyjeme pórek s květákem. Pórek pokrájíme na kolečka, květák rozdělíme na růžičky. V pánvi na rozpuštěném másle pórek zpěníme.
- Během vaření do vývaru přilijeme 2 dl bílého vína. Po 1 hodině vaření přidáme do vývaru květák s pórkem a zeleninu vaříme ještě 30-45 minut. Když je maso měkké, vyjmeme ho z vývaru.
- Vývar přecedíme do druhého hrnce, ochutíme solí, pepřem a můžeme ho podávat s nakrájenými plátky masa.