Houbový jehněčí bujon

Ingredience


Bobkový list 2 ks
Celer - nať 60 g
Česnek 3 stroužek
Cibule 3 ks
Jehněčí krkovice 750 g
Kosti hovězí morkové 200 g
Květák 200 g
Máslo čerstvé 2 polévková lžíce
Nové koření celé 4 ks
Pepř bílý 0.5 kávová lžička
Pepř černý celý 1 kávová lžička
Petržel - nať 60 g
Pórek 200 g
Sůl 0.5 polévková lžíce
Víno bílé 2 dl
Voda pitná 1.5 l
Hříbky čerstvé 200 g
Máslo čerstvé 1 polévková lžíce
Mouka pšeničná hladká T 650 1.5 polévková lžíce
Olej sezamový 1 polévková lžíce
Pepř bílý 0.5 kávová lžička
Petržel - nať 1 polévková lžíce
Sůl 0.5 kávová lžička
Zakysaná smetana 3 polévková lžíce
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Čerstvé hříbky očistíme, omyjeme a pokrájíme na plátky. V pánvi si rozehřejeme máslo s olejem, pokrájené hřibky krátce podusíme a dáme je do hrnce s 1 litrem bublajícího čistého jehněčího vývaru. Pomalu houby vaříme 10 minut, přidáme podle chuti sůl a pepř.
  2. Mezitím si omyjeme petrželovou nať a drobně ji pokrájíme. V hrnečku si vymícháme dohladka 1,5 lžíce hladké mouky se 3 lžícemi zakysané smetany a smetanovou směs opatrně zamícháme do polévky, vaříme přibližně 4 minuty, přidáme petrželku, promícháme a podáváme.
  3. Jehněčí masový vývar [28495]:
  4. Omyté hovězí morkové kosti a jehněčí krkovičku dáme do většího hrnce a zalijeme vodou. Maso dáme vařit a když přijde k varu, teplotu zmírníme. Po 3-5 minutách maso vyjmeme, vodu slijeme a dáme ho znovu vařit s 1,5 litrem čisté vody. Přidáme očištěné omyté cibule, kterým necháme slupku a překrojíme je napůl. Ještě do vývaru přidáme 3 oloupané stroužky česneku, celý svazek petrželové a celerové natě, bobkový list, nové koření a celý černý pepř. Když se začne voda vařit, zmírníme teplotu, zakryjeme pokličkou a necháme jen mírně probublávat. Tímto způsobem zůstane vývar čistý.
  5. Mezitím si očistíme a omyjeme pórek s květákem. Pórek pokrájíme na kolečka, květák rozdělíme na růžičky. V pánvi na rozpuštěném másle pórek zpěníme.
  6. Během vaření do vývaru přilijeme 2 dl bílého vína. Po 1 hodině vaření přidáme do vývaru květák s pórkem a zeleninu vaříme ještě 30-45 minut. Když je maso měkké, vyjmeme ho z vývaru.
  7. Vývar přecedíme do druhého hrnce, ochutíme solí, pepřem a můžeme ho podávat s nakrájenými plátky masa.