Houbový jehněčí bujon
Ingredience
Bobkový list |
2 ks |
Celer - nať |
60 g |
Česnek |
3 stroužek |
Cibule |
3 ks |
Jehněčí krkovice |
750 g |
Kosti hovězí morkové |
200 g |
Květák |
200 g |
Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce |
Nové koření celé |
4 ks |
Pepř bílý |
0.5 kávová lžička |
Pepř černý celý |
1 kávová lžička |
Petržel - nať |
60 g |
Pórek |
200 g |
Sůl |
0.5 polévková lžíce |
Víno bílé |
2 dl |
Voda pitná |
1.5 l |
Hříbky čerstvé |
200 g |
Máslo čerstvé |
1 polévková lžíce |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
1.5 polévková lžíce |
Olej sezamový |
1 polévková lžíce |
Pepř bílý |
0.5 kávová lžička |
Petržel - nať |
1 polévková lžíce |
Sůl |
0.5 kávová lžička |
Zakysaná smetana |
3 polévková lžíce |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 120 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Čerstvé hříbky očistíme, omyjeme a pokrájíme na plátky. V pánvi si rozehřejeme máslo s olejem, pokrájené hřibky krátce podusíme a dáme je do hrnce s 1 litrem bublajícího čistého jehněčího vývaru. Pomalu houby vaříme 10 minut, přidáme podle chuti sůl a pepř.
- Mezitím si omyjeme petrželovou nať a drobně ji pokrájíme. V hrnečku si vymícháme dohladka 1,5 lžíce hladké mouky se 3 lžícemi zakysané smetany a smetanovou směs opatrně zamícháme do polévky, vaříme přibližně 4 minuty, přidáme petrželku, promícháme a podáváme.
- Jehněčí masový vývar [28495]:
- Omyté hovězí morkové kosti a jehněčí krkovičku dáme do většího hrnce a zalijeme vodou. Maso dáme vařit a když přijde k varu, teplotu zmírníme. Po 3-5 minutách maso vyjmeme, vodu slijeme a dáme ho znovu vařit s 1,5 litrem čisté vody. Přidáme očištěné omyté cibule, kterým necháme slupku a překrojíme je napůl. Ještě do vývaru přidáme 3 oloupané stroužky česneku, celý svazek petrželové a celerové natě, bobkový list, nové koření a celý černý pepř. Když se začne voda vařit, zmírníme teplotu, zakryjeme pokličkou a necháme jen mírně probublávat. Tímto způsobem zůstane vývar čistý.
- Mezitím si očistíme a omyjeme pórek s květákem. Pórek pokrájíme na kolečka, květák rozdělíme na růžičky. V pánvi na rozpuštěném másle pórek zpěníme.
- Během vaření do vývaru přilijeme 2 dl bílého vína. Po 1 hodině vaření přidáme do vývaru květák s pórkem a zeleninu vaříme ještě 30-45 minut. Když je maso měkké, vyjmeme ho z vývaru.
- Vývar přecedíme do druhého hrnce, ochutíme solí, pepřem a můžeme ho podávat s nakrájenými plátky masa.