Jehněčí vývar s tuřínem

Ingredience


Bobkový list 2 ks
Celer - nať 60 g
Česnek 3 stroužek
Cibule 3 ks
Jehněčí krkovice 750 g
Kosti hovězí morkové 200 g
Květák 200 g
Máslo čerstvé 2 polévková lžíce
Nové koření celé 4 ks
Pepř bílý 0.5 kávová lžička
Pepř černý celý 1 kávová lžička
Petržel - nať 60 g
Pórek 200 g
Sůl 0.5 polévková lžíce
Víno bílé 2 dl
Voda pitná 1.5 l
Brambory 300 g
Česnek 2 ks
Cibule 2 ks
Kmín římský 1 kávová lžička
Máslo čerstvé 1.5 polévková lžíce
Olej olivový 2 polévková lžíce
Pepř černý mletý 0.5 kávová lžička
Pórek 1 ks
Sůl 0.5 polévková lžíce
Šunka od kosti 150 g
Tuřín 700 g
Tymián čerstvý 1 kávová lžička
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Tuřín a brambory oloupeme, omyjeme a pokrájíme na kostičky. Očištěnou a omytou lahůdkovou cibuli s pórkem pokrájíme na tenká kolečka. Oloupaný česnek pokrájíme nadrobno. V hrnci si rozehřejeme máslo s olejem a tuřín s česnekem krátce podusíme, zalijeme 1 litrem jehněčího vývaru, přidáme sůl, mletý kmín, tymián, pepř a pomalu vaříme 15 minut. Pak do polévky přidáme pokrájené brambory a vaříme dalších 15 minut.
  2. Mezitím si na pánvi na másle zpěníme lahůdkovou cibuli s pórkem a děrovanou naběračkou ji vybereme tak, aby nám máslo zůstalo v pánvi a zeleninu přidáme do polévky. V pánvi si na zbylém omastku opečeme dozlatova z každé strany 8 plátků šunky (150 g), kterou pak z pánve vybereme a odložíme na ozdobení polévky. Když je zelenina měkká (celkem ji vaříme 30 minut), vývar podáváme ozdobený s opečenými plátky šunky.
  3. Jehněčí masový vývar [28495]:
  4. Omyté hovězí morkové kosti a jehněčí krkovičku dáme do většího hrnce a zalijeme vodou. Maso dáme vařit a když přijde k varu, teplotu zmírníme. Po 3-5 minutách maso vyjmeme, vodu slijeme a dáme ho znovu vařit s 1,5 litrem čisté vody. Přidáme očištěné omyté cibule, kterým necháme slupku a překrojíme je napůl. Ještě do vývaru přidáme 3 oloupané stroužky česneku, celý svazek petrželové a celerové natě, bobkový list, nové koření a celý černý pepř. Když se začne voda vařit, zmírníme teplotu, zakryjeme pokličkou a necháme jen mírně probublávat. Tímto způsobem zůstane vývar čistý.
  5. Mezitím si očistíme a omyjeme pórek s květákem. Pórek pokrájíme na kolečka, květák rozdělíme na růžičky. V pánvi na rozpuštěném másle pórek zpěníme.
  6. Během vaření do vývaru přilijeme 2 dl bílého vína. Po 1 hodině vaření přidáme do vývaru květák s pórkem a zeleninu vaříme ještě 30-45 minut. Když je maso měkké, vyjmeme ho z vývaru.
  7. Vývar přecedíme do druhého hrnce, ochutíme solí, pepřem a můžeme ho podávat s nakrájenými plátky masa.