Rajská jehněčí polévka s fazolí a pórkem

Ingredience


Bobkový list 2 ks
Celer - nať 60 g
Česnek 3 stroužek
Cibule 3 ks
Jehněčí krkovice 750 g
Kosti hovězí morkové 200 g
Květák 200 g
Máslo čerstvé 2 polévková lžíce
Nové koření celé 4 ks
Pepř bílý 0.5 kávová lžička
Pepř černý celý 1 kávová lžička
Petržel - nať 60 g
Pórek 200 g
Sůl 0.5 polévková lžíce
Víno bílé 2 dl
Voda pitná 1.5 l
Chilli koření mleté 1 špetka
Cibule 1 ks
Cukr třtinový 2 kávová lžička
Fazole červené sterilované 200 g
Máslo čerstvé 2 polévková lžíce
Olej z vlašských ořechů 4 polévková lžíce
Pepř černý mletý 0.5 kávová lžička
Pórek 200 g
Rajčata 400 g
Sůl 0.5 kávová lžička
Tymián čerstvý 0.5 polévková lžíce
Víno bílé 2 dl
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Očištěný a omytý pórek omyjeme a pokrájíme na tenká kolečka. V pánvi rozpálíme olej z vlašských ořechů a pórek krátce dozlatova orestujeme. Tymián omyjeme, lístky otrháme. Barevné sterilované fazole scedíme a necháme odkapat.
  2. Omytá a spařená rajčata oloupeme a pokrájíme nadrobno. Oloupanou cibuli nakrájíme na kostičky. V hrnci rozpustíme máslo a postupně zpěníme cibuli, přidáme rajčata, která ochutíme solí, pepřem, špetkou chilli a třtinovým cukrem. Za stálého míchání rajčata chvíli dusíme, pak na ně přilijeme 6 dl studeného jehněčího vývaru a tyčovým mixérem směs rozmixujeme. Dolijeme 2 dl vývaru, 2 dl bílého vína a polévku přivedeme k varu, přidáme fazole, promícháme, dochutíme solí a pomalu vaříme 5-7 minut.
  3. Do hotové polévky dáme restovaný pórek a podáváme. Porce ozdobíme tymiánovými lístky.
  4. Jehněčí masový vývar [28495]:
  5. Omyté hovězí morkové kosti a jehněčí krkovičku dáme do většího hrnce a zalijeme vodou. Maso dáme vařit a když přijde k varu, teplotu zmírníme. Po 3-5 minutách maso vyjmeme, vodu slijeme a dáme ho znovu vařit s 1,5 litrem čisté vody. Přidáme očištěné omyté cibule, kterým necháme slupku a překrojíme je napůl. Ještě do vývaru přidáme 3 oloupané stroužky česneku, celý svazek petrželové a celerové natě, bobkový list, nové a černé koření. Když se začne voda vařit, zmírníme teplotu, zakryjeme pokličkou a necháme jen mírně probublávat. Tímto způsobem zůstane vývar čistý.
  6. Mezitím si očistíme a omyjeme pórek s květákem. Pórek pokrájíme na kolečka, květák rozdělíme na růžičky.
  7. V pánvi na rozpuštěném másle pórek zpěníme.
  8. Během vaření do vývaru přilijeme 2 dl bílého vína. Po 1 hodině vaření přidáme do vývaru květák s pórkem a zeleninu vaříme ještě 30-45 minut. Když je maso měkké, vyjmeme ho z vývaru.
  9. Vývar přecedíme do druhého hrnce, ochutíme solí, pepřem a můžeme ho podávat s nakrájenými plátky masa.