Jehněčí polévka s pleckem a nudlemi
Ingredience
Nudle široké |
100 g |
Sůl |
1 kávová lžička |
Voda pitná |
0.5 l |
Bobkový list |
2 ks |
Celer - nať |
60 g |
Česnek |
3 stroužek |
Cibule |
3 ks |
Jehněčí krkovice |
750 g |
Kosti hovězí morkové |
200 g |
Květák |
200 g |
Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce |
Nové koření celé |
4 ks |
Pepř bílý |
0.5 kávová lžička |
Pepř černý celý |
1 kávová lžička |
Petržel - nať |
60 g |
Pórek |
200 g |
Sůl |
0.5 polévková lžíce |
Víno bílé |
2 dl |
Voda pitná |
1.5 l |
Cibule červená |
300 g |
Jehněčí plec |
600 g |
Olej slunečnicový |
2 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
0.5 kávová lžička |
Petržel - nať |
1 polévková lžíce |
Protlak rajčatový |
2 polévková lžíce |
Sůl |
1 kávová lžička |
-
Doba přípravy: 35 min
-
Doba vaření: 130 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Jehněčí plecko omyjeme, osušíme, nakrájíme na malé kostky. Oloupanou červenou cibuli rozkrojíme napůl a pokrájíme na tenké proužky.
- V menším hrnci si dáme uvařit 1/2 litru vody se lžičkou soli. Široké nudle dáme do vařící vody a pomalu je vaříme 5-7 minut. Pak je scedíme, propláchneme pod tekoucí vodou, necháme odkapat.
- Petrželovou nať omyjeme a drobně pokrájíme.
- V hrnci na rozpáleném oleji zpěníme cibuli, pak na ni přidáme pokrájené maso, které osolíme, opepříme, promícháme s 2 lžícemi rajského protlaku a pod pokličkou dusíme přibližně 10 minut. Potom přilijeme 1 litr čistého jehněčího vývaru a povaříme dalších 20 minut. Před koncem vaření přidáme do vývaru nudle a ještě je 1-2 minuty povaříme, přidáme pokrájenou petrželku a podáváme.
- Jehněčí masový vývar [28495]:
- Omyté hovězí morkové kosti a jehněčí krkovičku dáme do většího hrnce, zalijeme vodou. Maso dáme vařit a když přijde k varu, teplotu zmírníme. Po 3-5 minutách maso vyjmeme, vodu slijeme a dáme ho znovu vařit s 1,5 litrem čisté vody. Přidáme očištěné omyté cibule, kterým necháme slupku a překrojíme je napůl. Ještě do vývaru přidáme 3 oloupané stroužky česneku, celý svazek petrželové a celerové natě, bobkový list, nové a černé koření. Když se začne voda vařit, zmírníme teplotu, zakryjeme pokličkou a necháme jen mírně probublávat. Tímto způsobem zůstane vývar čistý.
- Mezitím si očistíme a omyjeme pórek s květákem. Pórek pokrájíme na kolečka, květák rozdělíme na růžičky.
- V pánvi na rozpuštěném másle pórek zpěníme.
- Během vaření do vývaru přilijeme 2 dl bílého vína. Po 1 hodině vaření přidáme do vývaru květák s pórkem a zeleninu vaříme ještě 30-45 minut. Když je maso měkké, vyjmeme ho z vývaru.
- Vývar přecedíme do druhého hrnce, ochutíme solí, pepřem a můžeme ho podávat s nakrájenými plátky masa.