Jehněčí rýžová polévka
Ingredience
Bobkový list |
2 ks |
Celer - nať |
60 g |
Česnek |
3 stroužek |
Cibule |
3 ks |
Jehněčí krkovice |
750 g |
Kosti hovězí morkové |
200 g |
Květák |
200 g |
Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce |
Nové koření celé |
4 ks |
Pepř bílý |
0.5 kávová lžička |
Pepř černý celý |
1 kávová lžička |
Petržel - nať |
60 g |
Pórek |
200 g |
Sůl |
0.5 polévková lžíce |
Víno bílé |
2 dl |
Voda pitná |
1.5 l |
Celer řapíkatý |
100 g |
Cibule |
1 ks |
Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
0.5 kávová lžička |
Petržel kudrnka |
1 polévková lžíce |
Pórek |
250 g |
Rajčata |
2 ks |
Rýže předvařená (parboiled) |
50 g |
Sůl |
0.5 kávová lžička |
Worcester (worcesterská omáčka) |
1 kávová lžička |
-
Doba přípravy: 35 min
-
Doba vaření: 130 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Očištěnou cibuli s pórkem pokrájíme na tenká kolečka, očištěný a omytý celer pokrájíme na tenké nudličky. Petrželovou nať kudrnku omyjeme, drobně pokrájíme a odložíme do misky.
- 2 rajčata omyjeme, spaříme a propasírujeme do misky, přimícháme k nim 1 lžičku worcestrové omáčky, sůl a pepř.
- Předvařenou rýži promyjeme a necháme odkapat.
- V hrnci si rozehřejeme máslo a cibuli s pórkem zpěníme, přilijeme 1,2 litru jehněčího vývaru a přivedeme k varu. Zmírníme teplotu, dáme do vývaru pokrájený celer, rýži a směs propasírovaných rajčat. Promícháme, popřípadě dochutíme solí a vaříme přibližně 5-7 minut.
- Polévku podáváme s petrželovou natí.
- Jehněčí masový vývar [28495]:
- Omyté hovězí morkové kosti a jehněčí krkovičku dáme do většího hrnce a zalijeme vodou. Maso dáme vařit a když přijde k varu, teplotu zmírníme. Po 3-5 minutách maso vyjmeme, vodu slijeme a dáme ho znovu vařit s 1.5 litrem čisté vody. Přidáme očištěné omyté cibule, kterým necháme slupku a překrojíme je napůl. Ještě do vývaru přidáme 3 oloupané stroužky česneku, celý svazek petrželové a celerové natě, bobkový list, nové a černé koření. Když se začne voda vařit, zmírníme teplotu, zakryjeme pokličkou a necháme jen mírně probublávat. Tímto způsobem zůstane vývar čistý.
- Mezitím si očistíme a omyjeme pórek s květákem. Pórek pokrájíme na kolečka, květák rozdělíme na růžičky.
- V pánvi na rozpuštěném másle pórek zpěníme.
- Během vaření do vývaru přilijeme 2 dl bílého vína. Po 1 hodině vaření přidáme do vývaru květák s pórkem a zeleninu vaříme ještě 30-45 minut. Když je maso měkké, vyjmeme ho z vývaru.
- Vývar přecedíme do druhého hrnce, ochutíme solí, pepřem a můžeme ho podávat s nakrájenými plátky masa.