Jehněčí rýžová polévka

Ingredience


Bobkový list 2 ks
Celer - nať 60 g
Česnek 3 stroužek
Cibule 3 ks
Jehněčí krkovice 750 g
Kosti hovězí morkové 200 g
Květák 200 g
Máslo čerstvé 2 polévková lžíce
Nové koření celé 4 ks
Pepř bílý 0.5 kávová lžička
Pepř černý celý 1 kávová lžička
Petržel - nať 60 g
Pórek 200 g
Sůl 0.5 polévková lžíce
Víno bílé 2 dl
Voda pitná 1.5 l
Celer řapíkatý 100 g
Cibule 1 ks
Máslo čerstvé 2 polévková lžíce
Pepř černý mletý 0.5 kávová lžička
Petržel kudrnka 1 polévková lžíce
Pórek 250 g
Rajčata 2 ks
Rýže předvařená (parboiled) 50 g
Sůl 0.5 kávová lžička
Worcester (worcesterská omáčka) 1 kávová lžička
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Očištěnou cibuli s pórkem pokrájíme na tenká kolečka, očištěný a omytý celer pokrájíme na tenké nudličky. Petrželovou nať kudrnku omyjeme, drobně pokrájíme a odložíme do misky.
  2. 2 rajčata omyjeme, spaříme a propasírujeme do misky, přimícháme k nim 1 lžičku worcestrové omáčky, sůl a pepř.
  3. Předvařenou rýži promyjeme a necháme odkapat.
  4. V hrnci si rozehřejeme máslo a cibuli s pórkem zpěníme, přilijeme 1,2 litru jehněčího vývaru a přivedeme k varu. Zmírníme teplotu, dáme do vývaru pokrájený celer, rýži a směs propasírovaných rajčat. Promícháme, popřípadě dochutíme solí a vaříme přibližně 5-7 minut.
  5. Polévku podáváme s petrželovou natí.
  6. Jehněčí masový vývar [28495]:
  7. Omyté hovězí morkové kosti a jehněčí krkovičku dáme do většího hrnce a zalijeme vodou. Maso dáme vařit a když přijde k varu, teplotu zmírníme. Po 3-5 minutách maso vyjmeme, vodu slijeme a dáme ho znovu vařit s 1.5 litrem čisté vody. Přidáme očištěné omyté cibule, kterým necháme slupku a překrojíme je napůl. Ještě do vývaru přidáme 3 oloupané stroužky česneku, celý svazek petrželové a celerové natě, bobkový list, nové a černé koření. Když se začne voda vařit, zmírníme teplotu, zakryjeme pokličkou a necháme jen mírně probublávat. Tímto způsobem zůstane vývar čistý.
  8. Mezitím si očistíme a omyjeme pórek s květákem. Pórek pokrájíme na kolečka, květák rozdělíme na růžičky.
  9. V pánvi na rozpuštěném másle pórek zpěníme.
  10. Během vaření do vývaru přilijeme 2 dl bílého vína. Po 1 hodině vaření přidáme do vývaru květák s pórkem a zeleninu vaříme ještě 30-45 minut. Když je maso měkké, vyjmeme ho z vývaru.
  11. Vývar přecedíme do druhého hrnce, ochutíme solí, pepřem a můžeme ho podávat s nakrájenými plátky masa.