Zvěřinová polévka s jalovcem

Ingredience


Celer bulvový 200 g
Celer - nať 40 g
Cibule 3 ks
Hřebíček 2 ks
Jalovec 2 ks
Jelení maso 600 g
Kosti srnčí 500 g
Mrkev kořen 200 g
Olej olivový 3 polévková lžíce
Pepř 4 barev 4 kávová lžička
Pepř černý celý 1 kávová lžička
Petržel kořen 200 g
Petržel - nať 40 g
Víno červené 0.5 l
Voda pitná 1.5 l
Zázvor celý 30 g
Bobkový list 1 ks
Jalovec 5 ks
Mrkev kořen 1 ks
Nové koření celé 4 ks
Pepř černý celý 5 ks
Pórek 150 g
Víno červené 1 dl
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Jalovec, nové koření, bobkový list a pepř rozdrtíme v hmoždíři. Mrkev a pórek očistíme a omyjeme. Celou mrkev dáme do 1 litru čistého zvěřinového bujonu s roztlučeným kořením a pomalu vaříme 15 minut. Pak polévku scedíme, mrkev pokrájíme a vrátíme do polévky, přidáme na kolečka pokrájený pórek, přimícháme 1 dl červeného vína. Vaříme dalších 5 minut a podáváme.
  2. Zvěřinový bujon [28678]:
  3. Mrkev, celer, petržel a zázvor oloupeme, omyjeme a pokrájíme na větší kousky.
  4. Omyjeme po dvou snítkách petrželovou a celerovou nať (asi 80 g). Cibule očistíme z vrchní slupky, omyjeme a rozkrojíme na poloviny.
  5. V pánvi na olivovém oleji cibule opečeme po rozkrojené straně dozlatova.
  6. Maso ze zvěřiny a kosti omyjeme, maso pokrájíme na kusy a dáme do většího hrnce, zalijeme studenou vodou a přivedeme k varu. Po 1-2 minutách vaření vodu slijeme, zalijeme znovu 1,5 litrem čisté vody, přidáme všechnu zeleninu, opečené cibule, sůl, mletý a celý barevný pepř, 2 kuličky jalovce, 2 hřebíčky, zázvor, dolijeme 0,5 litru červeného vína a přivedeme k varu. Pak hned snížíme teplotu a polévku necháme jen mírně 1,5 hodiny probublávat. Podle potřeby dochutíme solí a přecedíme.
  7. Čistý zvěřinový bujon můžeme podávat i s pokrájeným uvařeným masem.