Consommé na divoko s knedlíčky

Ingredience


Minerální voda perlivá 4 polévková lžíce
Mouka pšeničná hladká T 650 60 g
Řeřicha 0.5 polévková lžíce
Šunka uzená 100 g
Celer bulvový 200 g
Celer - nať 40 g
Cibule 3 ks
Hřebíček 2 ks
Jalovec 2 ks
Jelení maso 600 g
Kosti srnčí 500 g
Mrkev kořen 200 g
Olej olivový 3 polévková lžíce
Pepř 4 barev 4 kávová lžička
Pepř černý celý 1 kávová lžička
Petržel kořen 200 g
Petržel - nať 40 g
Víno červené 0.5 l
Voda pitná 1.5 l
Zázvor celý 30 g
Bobkový list 1 ks
Jalovec 5 ks
Nové koření celé 4 ks
Pepř 4 barev 4 ks
Petržel kudrnka 1 polévková lžíce
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Nejdříve si připravíme směs na knedlíčky: Do misky si dáme nadrobno pokrájenou uzenou šunku, 1/2 lžíce omyté drobně pokrájené řeřichy, 60 g mouky a 4 lžíce minerálky. Směs dobře vymícháme a vytvarujeme z ní malé knedlíčky.
  2. V hrnci si přivedeme k varu 1 litr zvěřinového bujonu.
  3. V hmoždíři si roztlučeme jalovec, nové koření, bobkový list a pepř 4 barev. Koření pomalu vaříme v bujonu 15 minut, pak bujon přecedíme a dáme znovu vařit. Když přijde k varu, teplotu snížíme a vložíme do něj knedlíčky, opatrně promícháme a vaříme je 3-5 minut (musí vyplout napovrch. Podle potřeby dochutíme solí.
  4. Bujon posypeme omytou, drobně pokrájenou petrželkou a podáváme.
  5. Zvěřinový bujon [28678]:
  6. Mrkev, celer, petržel a zázvor oloupeme, omyjeme a pokrájíme na větší kousky.
  7. Omyjeme po dvou snítkách petrželovou a celerovou nať (asi 80 g). Cibule očistíme z vrchní slupky, omyjeme a rozkrojíme na poloviny.
  8. V pánvi na olivovém oleji cibule opečeme po rozkrojené straně dozlatova.
  9. Maso ze zvěřiny a kosti omyjeme, maso pokrájíme na kusy a dáme do většího hrnce, zalijeme studenou vodou a přivedeme k varu. Po 1-2 minutách vaření vodu slijeme, zalijeme znovu 1,5 litrem čisté vody, přidáme všechnu zeleninu, opečené cibule, sůl, mletý a celý barevný pepř, 2 kuličky jalovce, 2 hřebíčky, zázvor, dolijeme 0,5 litru červeného vína a přivedeme k varu. Pak hned snížíme teplotu a polévku necháme jen mírně 1,5 hodiny probublávat. Podle potřeby dochutíme solí a přecedíme.
  10. Čistý zvěřinový bujon můžeme podávat i s pokrájeným uvařeným masem.