Zvěřinová polévka se zaječím masem

Ingredience


Celer bulvový 200 g
Celer - nať 40 g
Cibule 3 ks
Hřebíček 2 ks
Jalovec 2 ks
Jelení maso 600 g
Kosti srnčí 500 g
Mrkev kořen 200 g
Olej olivový 3 polévková lžíce
Pepř 4 barev 4 kávová lžička
Pepř černý celý 1 kávová lžička
Petržel kořen 200 g
Petržel - nať 40 g
Víno červené 0.5 l
Voda pitná 1.5 l
Zázvor celý 30 g
Chilli koření mleté 1 špetka
Kmín drcený 1 kávová lžička
Lišky čerstvé 200 g
Máslo čerstvé 2 polévková lžíce
Olej sezamový 2 polévková lžíce
Pepř černý mletý 1 kávová lžička
Petržel kudrnka 1 polévková lžíce
Rum 0.5 dl
Sůl 1 kávová lžička
Zaječí maso 300 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Čerstvé lišky očistíme a omyjeme. Větší lišky rozkrájíme.
  2. Zaječí maso (nejlépe z hřbetu) pokrájíme na nudličky, dáme je do mísy a smícháme se solí a mletým černým kořením.
  3. V hrnci na rozpuštěném másle s olejem maso za občasného promíchání podusíme (10 minut), pak k němu přidáme lišky, posypeme kmínem, promícháme a dusíme dalších 5-7 minut. Přilijeme 1 litr zvěřinového bujonu, promícháme a přivedeme k varu. Polévku dochutíme 0,5 dl rumu, špetkou chilli, solí podle chuti a pomalu vaříme 8 minut.
  4. Polévku podáváme posypanou omytou, drobně pokrájenou petrželkou kudrnkou.
  5. Zvěřinový bujon [28678]:
  6. Mrkev, celer, petržel a zázvor oloupeme, omyjeme a pokrájíme na větší kousky.
  7. Omyjeme po dvou snítkách petrželovou a celerovou nať (asi 80 g). Cibule očistíme z vrchní slupky, omyjeme a rozkrojíme na poloviny.
  8. V pánvi na olivovém oleji cibule opečeme po rozkrojené straně dozlatova.
  9. Maso ze zvěřiny a kosti omyjeme, maso pokrájíme na kusy a dáme do většího hrnce, zalijeme studenou vodou a přivedeme k varu. Po 1-2 minutách vaření vodu slijeme, zalijeme znovu 1,5 litrem čisté vody, přidáme všechnu zeleninu, opečené cibule, sůl, mletý a celý barevný pepř, 2 kuličky jalovce, 2 hřebíčky, zázvor, dolijeme 0,5 litru červeného vína a přivedeme k varu. Pak hned snížíme teplotu a polévku necháme jen mírně 1,5 hodiny probublávat. Podle potřeby dochutíme solí a přecedíme.
  10. Čistý zvěřinový bujon můžeme podávat i s pokrájeným uvařeným masem.