Zvěřinová polévka se zaječím masem
Ingredience
Celer bulvový |
200 g |
Celer - nať |
40 g |
Cibule |
3 ks |
Hřebíček |
2 ks |
Jalovec |
2 ks |
Jelení maso |
600 g |
Kosti srnčí |
500 g |
Mrkev kořen |
200 g |
Olej olivový |
3 polévková lžíce |
Pepř 4 barev |
4 kávová lžička |
Pepř černý celý |
1 kávová lžička |
Petržel kořen |
200 g |
Petržel - nať |
40 g |
Víno červené |
0.5 l |
Voda pitná |
1.5 l |
Zázvor celý |
30 g |
Chilli koření mleté |
1 špetka |
Kmín drcený |
1 kávová lžička |
Lišky čerstvé |
200 g |
Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce |
Olej sezamový |
2 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
1 kávová lžička |
Petržel kudrnka |
1 polévková lžíce |
Rum |
0.5 dl |
Sůl |
1 kávová lžička |
Zaječí maso |
300 g |
-
Doba přípravy: 40 min
-
Doba vaření: 115 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Čerstvé lišky očistíme a omyjeme. Větší lišky rozkrájíme.
- Zaječí maso (nejlépe z hřbetu) pokrájíme na nudličky, dáme je do mísy a smícháme se solí a mletým černým kořením.
- V hrnci na rozpuštěném másle s olejem maso za občasného promíchání podusíme (10 minut), pak k němu přidáme lišky, posypeme kmínem, promícháme a dusíme dalších 5-7 minut. Přilijeme 1 litr zvěřinového bujonu, promícháme a přivedeme k varu. Polévku dochutíme 0,5 dl rumu, špetkou chilli, solí podle chuti a pomalu vaříme 8 minut.
- Polévku podáváme posypanou omytou, drobně pokrájenou petrželkou kudrnkou.
- Zvěřinový bujon [28678]:
- Mrkev, celer, petržel a zázvor oloupeme, omyjeme a pokrájíme na větší kousky.
- Omyjeme po dvou snítkách petrželovou a celerovou nať (asi 80 g). Cibule očistíme z vrchní slupky, omyjeme a rozkrojíme na poloviny.
- V pánvi na olivovém oleji cibule opečeme po rozkrojené straně dozlatova.
- Maso ze zvěřiny a kosti omyjeme, maso pokrájíme na kusy a dáme do většího hrnce, zalijeme studenou vodou a přivedeme k varu. Po 1-2 minutách vaření vodu slijeme, zalijeme znovu 1,5 litrem čisté vody, přidáme všechnu zeleninu, opečené cibule, sůl, mletý a celý barevný pepř, 2 kuličky jalovce, 2 hřebíčky, zázvor, dolijeme 0,5 litru červeného vína a přivedeme k varu. Pak hned snížíme teplotu a polévku necháme jen mírně 1,5 hodiny probublávat. Podle potřeby dochutíme solí a přecedíme.
- Čistý zvěřinový bujon můžeme podávat i s pokrájeným uvařeným masem.