Slepičí galantina
Ingredience
Bobkový list |
1 ks |
Celer bulvový |
80 g |
Cibule |
2 ks |
Mrkev kořen |
80 g |
Muškátový oříšek |
1 špetka |
Olej rostlinný |
1 dl |
Pepř černý mletý |
8 g |
Petržel kořen |
80 g |
Slanina vepřová |
100 g |
Slepice |
1500 g |
Sůl |
120 g |
Telecí maso mleté |
150 g |
Vejce slepičí |
2 ks |
Vepřové maso mleté |
150 g |
Voda pitná |
2 l |
Žemle tuková |
1 ks |
-
Doba přípravy: 45 min
-
Doba vaření: 120 min
-
Počet porcí: 8 porcí
- Do hrnce vložíme oloupanou kořenovou zeleninu, cibuli, bobkový list, přilijeme vodu a dáme vařit. Omytou slepici nařízneme na prsní kosti a opatrně stáhneme z kůže. Kůži vyrovnáme a zašijeme otvory po křídlech a stehnech. Maso okrájíme od kostry, nařežeme na plátky, které rozložíme stejnoměrně na kůži a osolíme. Kostru přidáme do hrnce ke kořenové zelenině. Cibuli nakrájíme na drobno a osmažíme na rozpáleném oleji, přidáme mleté telecí a vepřové maso, prolisovaný česnek a krátce orestujeme. Housku nakrájenou na kostičky namočíme v mléce a přidáme k mletému masu. Osolíme, okořeníme, přidáme nakrájenou slaninu a vejce, důkladně promícháme. Nádivku stejnoměrně rozložíme na plátky slepičího masa a srolujeme. Dobře svážeme na obou koncích, střední část buď sešijeme nebo také pevně ovážeme provázkem. Roládu vložíme do hrnce s vývarem a vaříme na mírném ohni 2 hodiny. Maso necháme vychladnout ve vývaru, ten můžeme použít na slepičí polévku. Vychladlou roládu nakrájíme na plátky, které rozložíme na oválný tác a servírujeme ozdobené čerstvou zeleninou.