Cumberlandská Dianina polévka
Ingredience
Česnek |
2 stroužek |
Cibule |
2 ks |
Jelení maso |
400 g |
Pepř černý mletý |
0.5 kávová lžička |
Strouhanka |
2 polévková lžíce |
Sůl |
1.5 kávová lžička |
Marmeláda brusinková |
1 polévková lžíce |
Pomerančová šťáva |
1 polévková lžíce |
Víno portské |
2 polévková lžíce |
Želé rybízové |
3 polévková lžíce |
Celer bulvový |
200 g |
Celer - nať |
40 g |
Cibule |
3 ks |
Hřebíček |
2 ks |
Jalovec |
2 ks |
Jelení maso |
600 g |
Kosti srnčí |
500 g |
Mrkev kořen |
200 g |
Olej olivový |
3 polévková lžíce |
Pepř 4 barev |
4 kávová lžička |
Pepř černý celý |
1 kávová lžička |
Petržel kořen |
200 g |
Petržel - nať |
40 g |
Víno červené |
0.5 l |
Voda pitná |
1.5 l |
Zázvor celý |
30 g |
Meduňka |
0.5 polévková lžíce |
-
Doba přípravy: 50 min
-
Doba vaření: 125 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Lístky meduňky omyjeme, necháme odkapat a odložíme na ozdobení.
- Oloupanou cibuli drobně pokrájíme.
- Omyjeme a osušíme zvěřinové maso na guláš (nejlépe přední nožinu), pak je nakrájíme a jemně pomeleme na masovém strojku s česnekem. Pomleté maso dáme do misky, přidáme k němu pokrájenou cibuli, sůl, pepř a trošku strouhanky, směs dobře vymícháme a vytvarujeme malé knedlíčky.
- V hrnci ohřejeme 1 litr čistého zvěřinového bujonu.
- V druhé misce vymícháme 3 lžíce rybízového želé s 1 lžicí brusinkové marmelády, přidáme l lžicí pomerančové šťávy a 2 lžíce portského vína. Ovocnou směs promícháme a vlijeme do vařícího bujonu, teplotu zmírníme a pomalu s ovocnou směsí vaříme 5 minut. Pak do polévky vložíme masové kuličky, které vaříme přibližně 10 minut. Polévku můžeme podle chuti dosolit.
- Cumberlandskou Dianinu polévku podáváme ozdobenou lístky meduňky. Zvěřinový bujon [28678]:
- Mrkev, celer, petržel a zázvor oloupeme, omyjeme a pokrájíme na větší kousky.
- Omyjeme po dvou snítkách petrželovou a celerovou nať (asi 80 g). Cibule očistíme z vrchní slupky, omyjeme a rozkrojíme na poloviny.
- V pánvi na olivovém oleji cibule opečeme po rozkrojené straně dozlatova.
- Maso ze zvěřiny a kosti omyjeme, maso pokrájíme na kusy a dáme do většího hrnce, zalijeme studenou vodou a přivedeme k varu. Po 1-2 minutách vaření vodu slijeme, zalijeme znovu 1,5 litrem čisté vody, přidáme všechnu zeleninu, opečené cibule, sůl, mletý a celý barevný pepř, 2 kuličky jalovce, 2 hřebíčky, zázvor dolijeme 0,5 litru červeného vína a přivedeme k varu. Pak hned snížíme teplotu a polévku necháme jen mírně 1,5 hodiny probublávat. Podle potřeby dochutíme solí a přecedíme.
- Čistý zvěřinový bujon můžeme podávat i s pokrájeným uvařeným masem.