Galantina z tresky
Ingredience
Bobkový list |
1 ks |
Celer bulvový |
60 g |
Cibule |
2 ks |
Filé z aljašské tresky |
800 g |
Máslo čerstvé |
80 g |
Mléko polotučné |
1 dl |
Mrkev kořen |
60 g |
Pepř černý mletý |
8 g |
Petržel kořen |
60 g |
Špenátový protlak mražený |
150 g |
Sůl |
120 g |
Vejce slepičí |
4 ks |
Voda pitná |
2.5 l |
Želatina |
1 balení |
Žemle tuková |
1 ks |
-
Doba přípravy: 45 min
-
Doba vaření: 120 min
-
Počet porcí: 10 porcí
- Na pánvi osmažíme na rozpáleném másle cibuli nakrájenou nadrobno. Housku nakrájíme na kostičky a namočíme v mléce. Smícháme s osmaženou cibulí a pokrájeným masem z tresky a rozmixujeme ručním mixérem. Osolíme, opepříme, přidáme 1 vejce a důkladně promícháme.
- Připravíme dva druhy omelet. Do jedné mísy oddělíme bílky, přidáme k nim rozmražený špenát, osolíme a na lžičce másla usmažíme omeletu. V druhé míse smícháme žloutky, dvě lžíce vody, sůl a usmažíme druhou omeletu. Rozloženou utěrku potřeme změklým máslem a rozprostřeme na ní rozmixovanou hmotu z tresčího masa do přibližného obdélníku. Omelety nakrájíme na slabé, delší proužky a ve střídavých pruzích je poklademe na rozprostřené maso. Galantinu svineme do rolády a pevně zavážeme nejen na koncích, ale i po celé délce válce.
- Do hrnce vlijeme 2 l vody, přidáme oloupanou kořenovou zeleninu, česnek, cibuli, bobkový list a přivedeme k varu. Vložíme galantinu a vaříme na mírném ohni asi 2 hodiny, případně dolijeme vodu. Maso necháme vychladnout ve vývaru, studené vyjmeme z utěrky a nakrájíme na plátky, které poklademe na oválný tác. V hrnci smícháme 250 ml vývaru s práškovou želatinou, uvaříme podle návodu a vzniklým rosolem zalijeme plátky galantiny.