Kapr dušený s citronovou šťávou
Ingredience
Česnek |
4 stroužek |
Citrony |
2 ks |
Kapr obecný |
240 g |
Olej rostlinný |
20 g |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Petržel - nať |
2 polévková lžíce |
Sacharin |
2 g |
Sůl |
0.5 kávová lžička |
Voda pitná |
250 ml |
-
Doba přípravy: 15 min
-
Doba vaření: 35 min
-
Počet porcí: 2 porce
- Česnek rozdrtíme, petrželovou nasekáme na jemno, z citronu vymačkáme šťávu.
- Kapra naporcujeme, vložíme do mísy, zasypeme půl lžičkou soli a necháme chvíli odležet.
- Na rozpáleném oleji orestujeme česnek, přidáme porce kapra, ihned zalijeme vodou, přidáme citronovou šťávu, podle chuti je možné přidat i kousek citronové kůry, opepříme, osladíme umělým sladidlem a pod poklicí přivedeme k varu, pak plamen zmírníme a necháme omáčku táhnout (nesmí se vařit) zhruba dvacet minut. Poté kapra vyjmeme a držíme v teple.
- Omáčku zredukujeme a poté zasypeme sekanou petrželovou natí. Porce kapra rozdělíme na nahřáté talíře, přelijeme omáčkou a necháme v chladu omáčku zrosolovatět. Kapra servírujeme vychlazeného a ozdobeného plátky citronu.