Kapr dušený s citronovou šťávou

Ingredience


Česnek 4 stroužek
Citrony 2 ks
Kapr obecný 240 g
Olej rostlinný 20 g
Pepř černý mletý 1 špetka
Petržel - nať 2 polévková lžíce
Sacharin 2 g
Sůl 0.5 kávová lžička
Voda pitná 250 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Česnek rozdrtíme, petrželovou nasekáme na jemno, z citronu vymačkáme šťávu.
  2. Kapra naporcujeme, vložíme do mísy, zasypeme půl lžičkou soli a necháme chvíli odležet.
  3. Na rozpáleném oleji orestujeme česnek, přidáme porce kapra, ihned zalijeme vodou, přidáme citronovou šťávu, podle chuti je možné přidat i kousek citronové kůry, opepříme, osladíme umělým sladidlem a pod poklicí přivedeme k varu, pak plamen zmírníme a necháme omáčku táhnout (nesmí se vařit) zhruba dvacet minut. Poté kapra vyjmeme a držíme v teple.
  4. Omáčku zredukujeme a poté zasypeme sekanou petrželovou natí. Porce kapra rozdělíme na nahřáté talíře, přelijeme omáčkou a necháme v chladu omáčku zrosolovatět. Kapra servírujeme vychlazeného a ozdobeného plátky citronu.