Vývar s ovocným želé a jazykem
Ingredience
Džem rybízový |
2 polévková lžíce |
Šťáva z růžových grepů |
1 polévková lžíce |
Víno portské |
3 polévková lžíce |
Želé rybízové |
3 polévková lžíce |
Celer bulvový |
200 g |
Celer - nať |
40 g |
Cibule |
3 ks |
Hřebíček |
2 ks |
Jalovec |
2 ks |
Jelení maso |
600 g |
Kosti srnčí |
500 g |
Mrkev kořen |
200 g |
Olej olivový |
3 polévková lžíce |
Pepř 4 barev |
4 kávová lžička |
Pepř černý celý |
1 kávová lžička |
Petržel kořen |
200 g |
Petržel - nať |
40 g |
Víno červené |
0.5 l |
Voda pitná |
1.5 l |
Zázvor celý |
30 g |
Kerblík |
1 polévková lžíce |
Pepř citronový |
0.5 kávová lžička |
Sůl |
0.5 kávová lžička |
Vepřový jazyk |
300 g |
-
Doba přípravy: 40 min
-
Doba vaření: 120 min
-
Počet porcí: 4 porce
- V hrnečku si rozmícháme 3 lžíce želé z černého rybízu s 2 lžícemi džemu z červeného rybízu, 1 lžicí šťávy z růžových grepů a s 3 lžícemi portského vína. Ovocnou směs vymícháme a přidáme ji do 1 litru čistého vařícího zvěřinového bujonu a vše pomalu vaříme 10 minut.
- Uvařený jazyk pokrájíme na plátky a dáme do mírně bublajícího vývaru vařit jen 5 minut.
- Vývar dochutíme citronovým pepřem, solí, posypeme omytým, drobně pokrájeným kerblíkem a podáváme.
- Zvěřinový bujon [28678]:
- Mrkev, celer, petržel a zázvor oloupeme, omyjeme a pokrájíme na větší kousky.
- Omyjeme po dvou snítkách petrželovou a celerovou nať (asi 80 g). Cibule očistíme z vrchní slupky, omyjeme a rozkrojíme na poloviny.
- V pánvi na olivovém oleji cibule opečeme po rozkrojené straně dozlatova.
- Maso ze zvěřiny a kosti omyjeme, maso pokrájíme na kusy a dáme do většího hrnce, zalijeme studenou vodou a přivedeme k varu. Po 1-2 minutách vaření vodu slijeme, zalijeme znovu 1,5 litrem čisté vody, přidáme všechnu zeleninu, opečené cibule, sůl, mletý a celý barevný pepř, 2 kuličky jalovce, 2 hřebíčky, zázvor, dolijeme 0,5 litru červeného vína a přivedeme k varu. Pak hned snížíme teplotu a polévku necháme jen mírně 1,5 hodiny probublávat. Podle potřeby dochutíme solí a přecedíme.
- Čistý zvěřinový bujon můžeme podávat i s pokrájeným uvařeným masem.