Zvěřinový vývar s knedlíčky

Ingredience


Česnek 1 ks
Chilli koření mleté 1 špetka
Cibule 1 ks
Kančí maso 200 g
Pepř černý mletý 2 špetka
Strouhanka 80 g
Sůl 0.5 kávová lžička
Vejce slepičí 1 ks
Beárnská omáčka 2 polévková lžíce
Celer bulvový 200 g
Celer - nať 40 g
Cibule 3 ks
Hřebíček 2 ks
Jalovec 2 ks
Jelení maso 600 g
Kosti srnčí 500 g
Mrkev kořen 200 g
Olej olivový 3 polévková lžíce
Pepř 4 barev 1 kávová lžička
Pepř černý celý 1 kávová lžička
Petržel kořen 200 g
Petržel - nať 40 g
Víno červené 0.5 l
Voda pitná 1.5 l
Zázvor celý 30 g
Estragon 0.5 polévková lžíce
Nové koření mleté 2 špetka
Sůl 0.5 kávová lžička
Těstoviny čtyřvaječné 100 g
Víno portské 2 polévková lžíce
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Nejdříve si připravíme směs na zvěřinové knedlíčky: Oloupanou cibuli drobně pokrájíme a dáme ji do mísy s prolisovaným česnekem. Přidáme pomleté zvěřinové maso (gulášové), chilli, celé vajíčko, pepř, sůl a strouhanku. Vše důkladně prohněteme.
  2. Omyté estragonové lístky odložíme do misky.
  3. Drobnou těstovinu (např. ve tvaru mušliček) uvaříme zvlášť v mírně osolené vodě podle návodu. Uvařené scedíme, propláchneme pod studenou vodou a odložíme do misky.
  4. Z masové směsi vytvarujeme knedlíčky, které dáme zavařit do 1 litru zvěřinového bujonu. Pomalu je vaříme přibližně 10 minut. Během doby vaření polévku dochutíme 2 lžícemi omáčky, solí, mletým novým kořením a 2 lžícemi portského vína.
  5. Když jsou knedlíčky uvařené, přimícháme do vývaru těstovinu, estragonové lístky a podáváme.
  6. Zvěřinový bujon [28678]:
  7. Mrkev, celer, petržel a zázvor oloupeme, omyjeme a pokrájíme na větší kousky.
  8. Omyjeme po dvou snítkách petrželovou a celerovou nať (asi 80 g). Cibule očistíme z vrchní slupky, omyjeme a rozkrojíme na poloviny.
  9. V pánvi na olivovém oleji cibule opečeme po rozkrojené straně dozlatova.
  10. Maso ze zvěřiny a kosti omyjeme, maso pokrájíme na kusy a dáme do většího hrnce, zalijeme studenou vodou a přivedeme k varu. Po 1-2 minutách vaření vodu slijeme, zalijeme znovu 1,5 litrem čisté vody, přidáme všechnu zeleninu, opečené cibule, sůl, mletý a celý barevný pepř, 2 kuličky jalovce, 2 hřebíčky, zázvor, dolijeme 0,5 litru červeného vína a přivedeme k varu. Pak hned snížíme teplotu a polévku necháme jen mírně 1,5 hodiny probublávat. Podle potřeby dochutíme solí a přecedíme.
  11. Čistý zvěřinový bujon můžeme podávat i s pokrájeným uvařeným masem.